cookie-og-privatlivspolitik
Det er planen, at det nye rådgivnings- og vejledningscenter skal ligge i det gamle bibliotek i Klostergade i Nakskov, oplyser borgmester Holger Schou Rasmussen.

3

Billeder

Det er planen, at det nye rådgivnings- og vejledningscenter skal ligge i det gamle bibliotek i Klostergade i Nakskov, oplyser borgmester Holger Schou Rasmussen.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Unge kan tale med frivillige i nyt center

Slut med, at unge behøver gå i ensomhed med angst, kærestesorger, familieproblemer og uddannelsestvivl.
30. oktober 2020 kl. 09:30 Af Rikke Folm Berg

Annonce

LOLLAND Intet problem vil være for stort eller småt, når et nyt rådgivnings- og vejledningscenter kaldet Headspace efter årsskiftet etablerer sig i Lolland Kommune.

Her skal børn og unge i alderen 12-25 år kunne komme ind fra gaden og få sig en snak med frivillige, uden at de behøver afgive hverken cpr-nummer eller få startet en sag op. Tanken er, at de unge dermed får en uformel adgang til at søge hjælp, og at denne adgang skal supplere de eksisterende tilbud, såsom §11 rådgivning og det forholdsvist nyetablerede tilbud om gratis psykologsamtaler.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er glad for, at Headspace, som siden 2013 har fået etableret 20 centre rundt om i landet og har flere på vej, nu også bliver at finde i Lolland Kommune.

- Vi har rigtig mange sårbare unge, som det her tilbud kan give en ekstra mulighed for at få hjælp til livet - uden at vi skal lave observationer og skrive ned. Derfor har vi tænkt, at det her var et rigtig godt tilbud, siger borgmester Holger Schou Rasmussen.


Et særligt tilbud

Det var Headspace selv, som tilbage i maj i et brev rettede henvendelse til kommunen med henblik på at etablere sig i Lolland Kommune. I brevet, som var underskrevet af tidligere statsminister og protektor for Headspace, Poul Nyrup Rasmussen, stod blandt andet, at undersøgelser har vist, at 18 procent af de unge mellem 16 og 24 år har angivet at have et dårligt mentalt helbred, og at diagnosticeringen af børn og unge med angst og depression er tredoblet de seneste 10 år.

"Headspace har arbejdet med disse udfordringer siden 2013 og er i dag det største forebyggende og mentalt sundhedsfremmende civilsamfundsprojekt for sårbare unge i Danmark mellem 12 og 25 år", fremgik det endvidere af brevet.

Det blev desuden understreget, at Headspace "ikke er et behandlingstilbud, men et tidligt forebyggende tilbud om hjælp og rådgivning".

Endelig blev der henvist til en evaluering, som Rambøll i 2019 havde udført på vegne af Sundheds- og Ældreministeriet. Den dokumenterede, ifølge brevet, en "statistisk signifikant positiv udvikling i de unges tilfredshed med eget liv samt i de unges generelle trivsel gennem forløbet. Desuden føler omkring 90 procent af de unge i Headspace sig set, hørt og mødt".

Men børne- og skoleudvalget i Lolland Kommune kunne ikke finde pengene, selv om udvalget var positivt indstillet. Sagen blev derfor en del af byrådets forhandlinger af budget 2021.

- Så var det, jeg tog kontakt til Poul Nyrup, og vi fik en god snak om det, fortæller Holger Schou Rasmussen.

Det mundende start september ud i et særligt tilbud fra Headspace til Lolland Kommune, hvor Poul Nyrup Rasmussen takkede for den gode samtale og udtrykte forståelse for kommunens økonomiske situation. Han foreslog nu en ny økonomi-model som grundlag for en samarbejdsaftale. Ifølge den ville Headspace ekstraordinært finansiere det fulde, og ikke kun det delvise, kommunale driftstilskud i 2021 og 2022 med midler fra Satspuljen og Hempelfonden. Headspace ville ligeledes betale for drift og renovering af lokaler. I Klostergade skal blandt andet toiletterne renoveres.

Lolland Kommune skulle alene finde pengene til aflønning af en kommunal medarbejder i Headspace Lolland 15 timer om ugen.

"Vi er i Headspace Danmark meget opmærksom på, at der er behov for en ekstraordinær indsats i Lolland Kommune, som er i en ganske vanskelig situation med mange særligt udsatte unge. Derfor er vi også overbevist om, at vi kan finde en økonomisk løsning for en eventuel fortsættelse af Headspace samarbejdet i årene fra 2023", skrev protektoren.

Med så vidtrækkende ekstern finansiering på plads blev Headspace en del af budgetforliget for 2021.


Brug for frivillige

Ifølge sektorchef for Børn, Unge og Familie i Lolland Kommunen bliver rådgivnings- og vejledningscenteret bemandet med en leder og en medarbejder, som Headspace stiller med, og så den medarbejder, som Lolland Kommune stiller med. Derudover skal der findes omkring 25-30 frivillige, som vil blive udvalgt af lederen og medarbejderne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Traditioner ændres i år 29. november 2020 kl. 22.13

AF: LINDA SOMMER

Brint er fremtidens grønne energi 28. november 2020 kl. 11.04

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

Annonce