cookie-og-privatlivspolitik
Svend Aage Brandstrup Hansen (til venstre) og direktør Kristian Bennetsen kunne fredag se Dansk Biokemis kommende erhvervsgrund ved Stensø Allé i Nakskov.

2

Billeder

Svend Aage Brandstrup Hansen (til venstre) og direktør Kristian Bennetsen kunne fredag se Dansk Biokemis kommende erhvervsgrund ved Stensø Allé i Nakskov.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Vil investere tre mia. kroner i anlæg

Vil oplære ufaglærte til procesoperatører på raffinaderiet
22. september 2021 kl. 06:17 Af Marianne Knudsen

NAKSKOV I forbindelse med at Venstre på Lolland i fredags havde besøg af Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, var stifteren af selskabet og direktøren for Dansk Biokemi ApS også i Nakskov.

Stifteren, Svend Aage Brandstrup Hansen, og direktør Kristian Bennetsen fra Dansk Biokemi kunne blandt andet se det areal på 100.000 kvadratmeter ved Stensø Allé i Nakskov, som virksomheden ønsker at købe med henblik på at bygge det første hvederaffinaderi i Danmark.

Der er tale om en investering på tre milliarder kroner, hvor finansieringen ikke er på plads endnu, og udsigt til fast job til 100, når virksomheden er i drift fra 2025. Det er viceborgmester Henrik Høegh (V), der har skabt kontakten til Svend Aage Brandstrup Hansen, og da Ellemann blev spurgt, hvad han gerne ville se, lød svaret "spændende ting på Lolland."

- Det her bliver den største erhvervsinvestering udenfor Storkøbenhavn siden kommunesammenlægningen i 2007. Novo i Kalundborg er i nærheden, siger Henrik Høegh.

- På Lolland-Falster laver vi en god hvede, der er tidlig moden og meget høstsikker, og Dansk Biokemi vælger Nakskov med udsigt til, at vi får den nye biogasledning og kan tilbyde grøn strøm, og ved Stensø er der let adgang til havnen, tilføjer Henrik Høegh.

Annonce

Der eksporteres årligt en million tons hvede ud af landet, som Dansk Biokemi skal bruge en tredjedel af, og Lolland-Falster har et af de største overskudslagre af foderhvede.

I et hvederaffinaderi separeres hvedekorn i fraktioner, hvor knap halvdelen skal bruges til at lave "grøn bio-plast" mens resten anvendes til protein, der kan erstatte import af soja, samt klid og fiber til foder og fødevarer.

Dansk Biokemi forventer at stikke spaden i jorden i 2023, og i byggeprocessen bliver der rigtig mange jobs.

- Til produktionen vil vi søge at få ansat folk inden opstarten i forventet 2025. Vi vil, hvis de ansatte ønsker det, sende dem til vores tyske søsterselskab i Hamm ved Dortmund, for at de kan lære processen, og nogle derfra skal også herop for at hjælpe os i gang, siger Svend Aage Brandstrup Hansen fra Dansk Biokemi.

Virksomheden i Tyskland, som har kørt processen siden 1991, har han arbejdet sammen med siden 2015.

Annonce

- I Tyskland producerer de især A-stivelse til pap, hvorimod vi i Nakskov især skal lave et klimaneutralt plasticprodukt, hvor kulhydraterne bruges til at lave bioplasten af, oplyser Svend Aage Brandstrup Hansen.

Han vurderer, at der bliver brug for 10 til 20 ansatte i administrationen, højtuddannede akademikere til laboratoriet og så en række procesoperatører:

- Vi forventer at tage ufaglærte ind og oplære dem. Vi har talt med de lokale arbejdsmarkedsuddannelser, og de vil gerne stille undervisning til rådighed, fortæller Svend Aage Brandstrup Hansen.

Raffinaderiet skal køre 24 timer i døgnet og får brug for fem hold ansatte.

- I fabrikslokalerne vil det lugte lidt, som når du bager brød, men lugten kommer ikke ud, forsikrer Dansk Biokemis stifter.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE