Annonce
Ugeavisen Lolland

Ænder nyder friheden lidt endnu

Bag Dorthe og Bryan Hansen kan man ane nogle af Dalbakkegaards ænder . Foto: Lise Ravnkilde

Hos Dalbakegaard er de i fuld gang med at modtage bestillinger på årets juleænder.

På Dalbakkegaard i Vester Ulslev vralter et hav af ænder rundt på markerne. De nyder livet i deres meget store indhegning med vandhul og grønt.

Men allerede om et par uger er det slut for en del af flokken. De skal på spisebordet til Mortensaften, resten får fire uger mere, det er dem til juleaften.

- Juleænderne når at blive lidt mere kødfulde, fortæller Bryan Hansen.

Sammen med Dorthe Hansen driver han Dalbakkegaard med økologiske æg, kyllinger og juleænder.

Når man både har ænder og høns er dagligdagen en lille smule besværlig.

På grund af risikoen for salmonella, fugleinfluenza og andre sygdomme skal ænder og høns være adskilt. Når Bryan og Dorthe har været i nærheden af ænderne, skal deres fodtøj en tur gennem hydratkalk og overtøjet skal skiftes.

- Kalken dræber eventuelle bakterier, forklarer Dorthe Hansen.

Når Dorthe og Bryan Hansen har været nede ved ænderne skal fodtøjet en tur i hydratkalk, hvis de skal ind til hønsene eller i gårdbutikken skal overtøjet også skiftes. Foto: Lise Ravnkilde

Nøjagtige antal uvist

Når man kigger ud over de to store andeflokke, kan det være svært at se, hvor mange der er.

Ænderne slagtes først lige før de skal sælges og først når Bryan og Dorthe står med de slagtede ænder i hænderne ved de, nøjagtig hvor mange ænder de har.

- Det er svært at tælle ænderne når de går på marken, griner Bryan.

De kender selvfølgelig antallet af, når de sætter ænderne ud på marken, men i løbet af de 14-18 uger ænderne vralter rundt på marken, kan der ske meget.

- Der er nogen der bliver taget af store fugle og nogen bliver taget af ræven, andre bliver hakket i af store måger, men overlever og vi finder først ud af, at de har sår, når de er slagtet og så kan vi ikke sælge dem, forklarer Bryan Hansen.

De mange fugleangreb forsøger parret hele tiden at gøre noget ved. De har netop købt et aktivt fugleskræmsel. Når det registrer de store fugle, sender det en lyd ud som fuglene ikke kan lide og så flyver de væk. De store marker hvor ænderne går er desuden hegnet ind og der er strøm i hegnet hele vejen rundt.

Det indbefatter emeget kontrol at avle og sælge fjerkræ i Danmark. Og kontrollen er ekstra streng fordi Dalbakkegaard er økologisk.

- Vi får kontrolbesøg af dyrevelfærd og økologisk kontrol og vi skal afleverer blodprøver fra ænderne tre uger før slagtning. De æglæggene høns skal vi afleverer blodprøver fra fire gange årligt, forklarer Bryan Hansen.

Dalbakkegaard har haft juleænder i otte-ni år og oplever at det bliver lettere og lettere at sælge dem.

- Sidste år havde vi helt udsolgt. Når først folk har prøvet vores ænder, vender de tilbage år efter år, fortæller Bryan Hansen.

Også til restaurationer sælger de mere og mere.

- Vi har opbygget en troværdighed om dyrevelfærd, forklarer Dorthe Hansen.

De fleste ænder til Mortensaften og juleaften bliver slagtet og frosset ind, inden folk kommer og henter dem. Men nogle købere kommer få dage før jul og får en fersk and.

Bestillingerne har været i gang i et stykke tid og Dorthe og Bryan håber selvfølgelig igen i år at få udsolgt, men når de ikke kender det nøjagtige antal ænder, har de tit nogle ekstra tilbage efter slagtningen.

- Vi må endelig ikke overbooke, fortæller Dorthe Hansen

Juleænderne har utroligt god plads og de er meget langt fra tamme, så snart fotografen nærmede sig vraltede de væk. Foto: Lise Ravnkilde
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun danske landænder

- De ænder vi har nu, er alle danske landænder. De bliver lavet på Fyn, vokser op her hos os og bliver slagtet i Dannemare, forklarer Bryan hansen.

Dalbakkegaard sælger også æg og kylligekød dels som hele og dels i forskellige udskæringer. Mens ænderne i høj grad sælges til lokale gælder det samme ikke for kyllingerne.

- Til jul vil folk bare have det bedste, og så må det koste, det det gør. Det gælder ikke til hverdag. Vi sælger ikke så mange kyllinger lokalt, de ryger nordpå, fortæller Bryan Hansen.

Dorthe og Bryan Hansen tæller ikke ænderne til hverdag. Foto: Lise Ravnkilde
  • Bag Dorthe og Bryan Hansen kan man ane nogle af Dalbakkegaards ænder . Foto: Lise Ravnkilde
  • Når Dorthe og Bryan Hansen har været nede ved ænderne skal fodtøjet en tur i hydratkalk, hvis de skal ind til hønsene eller i gårdbutikken skal overtøjet også skiftes. Foto: Lise Ravnkilde
  • Juleænderne har utroligt god plads og de er meget langt fra tamme, så snart fotografen nærmede sig vraltede de væk. Foto: Lise Ravnkilde
  • Dorthe og Bryan Hansen tæller ikke ænderne til hverdag. Foto: Lise Ravnkilde
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier