cookie-og-privatlivspolitik
Vikima er en af de virksomheder, der eksporterer meget - og derfor kan være følsom over for toldbarrierer.
Vikima er en af de virksomheder, der eksporterer meget - og derfor kan være følsom over for toldbarrierer.
Foto: Pressefoto

Lollands-Posten

Lollandske virksomheder er eksportfølsomme

Selv om økonomien går godt i Danmark, så er Lolland udsat, hvis uro på Verdensmarkederne sætter ind.
10. januar 2020 kl. 05:53 Af Daniel Brøns

Annonce

Hele 28 procent af industriarbejdspladserne på Lolland er afhængige af eksporten - altså 1500 personers arbejde handler direkte om eksport. Så hvis Verden i fremtiden byder på mere protektionisme og flere handelshindringer, vil Lolland være forholdsvis eksponeret for at blive ramt af en nedtur.

Tallene kommer fra Dansk Erhverv, der har trukket tallene ud fra eksisterende data hos Danmarks Statistsik.

Ud af de 98 kommuner ligger Lolland på en 35. plads - og altså i den ende af skalaen, der er mest eksponeret. Til sammenligning ligger Guldborgsund på en 85. plads og har kun 900 industriarbejdspladser, der er direkte bundet til eksport. Det svarer til 13 procent af industriarbejdspladserne.

Men da der pendles en del mellem nabokommuner, vil eksportfald naturligvis kunne mærkes som ringe i vandet.

I undersøgelsen er der udelukkende taget udgangspunkt i private virksomheder. Der er taget udgangspunkt i omsætning, eksport og årsværk fordelt på CVR-numre (hovedsæde) fremfor arbejdssteder, fordi der ikke er tal for omsætning og eksport fordelt på arbejdssteder.


Hovedstad udsat

Mest udsat i Danmark er flere kommuner i hovedstadsområdet. I top finder vi Tårnby kommune, hvor eksporten udgør hele 69% af virksomhedernes samlede omsætning. Herefter følger Gentofte (63%) og Gladsaxe (60%) kommune. Det er betydeligt over landsgennemsnittet på 27%. Det betyder, at 55.200 fuldtidsstillinger er direkte afhængige af eksporten i de tre kommuner. Tallene er påvirket af store virksomheder såsom Københavns lufthavn, der hovedsageligt er beliggende i Tårnby kommune, mens fx Novo Nordisk og Novozymes har hovedsæde i Gladsaxe.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE