cookie-og-privatlivspolitik
Pilgrimme har i århundreder vandret, og nu er det blevet populært igen. Deltagerne fra Middelaldercenteret er i tøj fra middelalderen - og man kan også låne tøj for at være med. Men man kan også gå i sit eget tøj.
Pilgrimme har i århundreder vandret, og nu er det blevet populært igen. Deltagerne fra Middelaldercenteret er i tøj fra middelalderen - og man kan også låne tøj for at være med. Men man kan også gå i sit eget tøj.
Foto: Presefoto

Lollands-Posten

Tag med på pilgrimsvandring

"En moderne kulturhistorisk vandretur i fodsporerne på middelalderens pilgrimme" kalder
Middelaldercentret deres store pilgrimsvandring lørdag 27. april, der følger Klosterruten omkring Maribosøerne. Vil du være med, kan du oven i købet låne middelaldertøj af arrangørerne, der selv vil være iklædt tøj fra dengang pilgrimsvandringer handlede om at sone sine synder.
24. april 2019 kl. 05:21

Annonce

Det har til alle tider været en del af menneskets tilværelse at vandre. I begyndelsen var det for at overleve og følge med fødekilderne - senere vandrede vi for sjælens frelse og for at sone vores synder.

Her i moderne tid er det igen blevet moderne at vandre. For vi lever i en tid hvor informationsstrømmene er uendelige, tiden er knap og arbejdet rigeligt. Så flere og flere får brug for et pusterum for finde tilbage til sig selv og de indre værdier. Pilgrimsruterne bliver re-vitaliseret, og nye vandrerruter bliver markedsført og brugt flittigt.


Son dine synder

I middelalderen handlede pilgrimsvandringerne om at sone sine synder. De store pilgrimssteder er velkendte - for eksempel Santiago De Compostella, Rom og Jerusalem. Steder man kunne valfarte til, hvis man var syg, hvis man havde syndet eller blot trængte til at finde fred med Gud. Flere steder berettes om helbredende kilder og kirker, hvis relikvier kunne udrette mirakler.

I middelalderen var sjælens frelse det vigtigste formål med hele livet. Havde man begået for mange synder, uden at få aflad i dette liv, røg man i skærsilden. Her skulle man bøde for sine synder, inden man kunne komme i himmerige. Skærsilden skulle alle igennem, men tiden man skulle opholde sig i dette helvede, kunne reduceres ved at leve fromt og kristent, og tiden i skærsilden kunne reduceres ved at gøre bodshandlinger - såsom at tage på pilgrimsfærd.


Fælleskørsel fra Krønge

Sidste år afholdte Middelaldercentret en pilgrimsvandring for at markere sæsonåbningen. Det var en stor succes med mange glade deltagere, og centeret gentager derfor vandringen i år med en ny rute ved Maribo.

Vandringen foregår lørdag 27. april klokken 10 fra Krønge kirke, rundt Maribo Søndersø, forbi Engestofte kirke og gods og med endestation i Maribo Domkirke, hvor pilgrimspræst Anne Louise Hanson vil holde en kort afsluttende andagt.

Turen er cirka 15 kilometer lang, og der vil være indlagte stop og pauser undervejs.

Når arrangementet er slut vil der være bustransport tilbage til Krønge kirke.

Gruppen følger Klosterruten - en officiel anlagt pilgrimsrute gennem hele Danmark, der tager pilgrimmene forbi de 50 anlagte klostre samt flere middelalderlige kirker. Turen er en del af den pilgrimsrute, der går ned gennem hele Europa fra Trondheim i nord til Compostella i syd.

Alle er velkomne til at gå med, til at bruge tiden på at tænke på, at tale med andre - og på at nyde.


Lån middelaldertøj

Arrangørerne fra Middelaldercenteret vil selv være iklædt middelaldertøj. Hvis man har lyst, kan middelaldertøj lånes. Det er dog også helt fint at gå med i sit eget tøj og med moderne vandrestøvler og sko.

Tilmelding er ikke nødvendigt, men giv gerne en tilkendegivelse ved at følg eventen på Middelaldercentrets Facebookside, hvor der vil blive givet informationer og opdateringer eller ved at skrive en mail til museumsinspektør Thit Birk Petersen på thit@middelaldercentret.dk.

Hvis der er behov for transport til Krønge kirke, så send også en mail og tjek, om samkørsel er muligt.

Der vil være lidt godt til til maven på rutens frokoststop. Det vil være middelaldersuppe med brød til 30 kr. Der skal ikke forudbestilles, men medbring kontanter.

Arrangementet er gratis - men husk mad og drikke, vandrestøvler og tøj efter vejret
Hvis vejret er dårligt kan arrangementet blive aflyst.

Arrangementet er en del af Forskningens Døgn og gennemføres i samarbejde med Guldborgsund kommune.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE