cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Bilsektionen.dk

Motor

FDM: Små vinterdæk står bedre fast

Skal der nye vinterdæk på bilen, kan det være en fordel gå ned i dækstørrelse. Små og smalle dæk står nemlig bedre fast i vinterføre end større brede dæk, viser ny test.
13. november 2018 kl. 07:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce

Dækstørrelsen på nye biler har de senere år haft vokseværk, for moden har dikteret større hjul.

Det betyder, at biler, som tidligere blev leveret med 16-tommer dæk, i dag ofte ruller ud fra forhandleren på 18-tommer dæk.

Skal man have nye vinterdæk til bilen, kan der imidlertid være god grund til at gå ned i størrelse, selv om bilen dermed ikke kommer til at se lige så cool ud, som den sikker gør med sine store sommeralufælge.

Der er nemlig ikke bare penge at spare, mindre dækstørrelser står også bedre fast i vinterføret. Det viser en ny test, FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

Her er testet det samme vinterdæk i fem forskellige størrelser, fra 15 til 18 tommer, for at se, om størrelsen har betydning for dækkets egenskaber. Samlet set klarer alle fem dæk sig godt, men dykker man ned i de enkelte delresultater, er der dog forskel på, hvordan dækkene klarer sig.

Især i sne og på våd vej klarer de små dæk sig bedre end de større og bredere dæk, som omvendt står bedre fast på tør vej.

- Vi nærmer os sæsonen for vinterdæk, og mange er måske tilbøjelige til at vælge den samme størrelse, som allerede sidder på bilen. Men som vores test viser, kan man med fordel gå ned i størrelse og dermed få et bedre vejgreb. De små og smallere dæk står nemlig bedre fast i sne og på våd vej, end de større størrelser, og det er nu en gang vigtige egenskaber for et vinterdæk, siger bilteknisk redaktør, Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

- Det vigtigste er dog, at man kører på dæk, der passer til årstiden. Hvad enten vinterdækket er 15 eller 18 tommer, er bremselængden i typisk dansk vintervejr nemlig markant kortere end et sommerdæks, siger Søren W. Rasmussen.

Læs mere om testen af de forskellige dækstørrelser på www.fdm.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nej til eksperimenter 26. maj 2019 kl. 22.46

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce