cookie-og-privatlivspolitik
I Intense linjer sættes Munchs kraftfulde, farverige og meget store træsnit i dialog med Goldsteins heftige digte om kærlighed og elskov.
I Intense linjer sættes Munchs kraftfulde, farverige og meget store træsnit i dialog med Goldsteins heftige digte om kærlighed og elskov.
Foto: Sidsel de Jong

Nordfalsters avis

Verdenskunst kommer til LF

Fra maj kan kunstelskere opleve særudstillingen Munch og Goldstein. Intense linjer på Fuglsang Kunstmuseum.
02. marts 2019 kl. 12:00 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce

En enestående norsk privatsamling af Edvard Munchs værker vises på Fuglsang Kunstmuseum fra 17. maj 2019. Særudstillingen Munch og Goldstein. Intense linjer fortæller historien om det livslange venskab mellem den verdensberømte norske kunstner og den hidtil ukendte digter Emanuel Goldstein fra Lolland. Udstillingen på Fuglsang vil som den første nogensinde zoome ind på de to kunstneres venskab og gensidige kunstneriske inspiration, og baserer sig på museets forskning.

I Intense linjer sættes Munchs kraftfulde, farverige og meget store træsnit i dialog med Goldsteins heftige digte om kærlighed og elskov. Billedernes groft snittede motiver møder ordenes hidsige, men også hjerteskærende tone, og sammen gør de kunstnernes stærke oplevelser af de menneskelige følelser og relationer sanseligt nærværende. Samtidig fortælles historien om de to kunstneres venskab, deres umiddelbare identifikation med hinanden og gensidige kunstneriske inspiration. Udstillingen kredser således om det menneskelige, som var centralt for dem begge.

Hvem var denne mystiske, danske digter, som i dag er gået fuldstændig i glemmebogen, og som Munch var en stor beundrer af? Hvad var det, Munch så i Goldstein, som eftertiden har overset?

Emanuel Goldstein (1862 - 1921) mødte Munch i Paris i 1889, og de bevarede kontakten indtil Goldsteins død. Emanuel blev født og voksede op i Nakskov, hvor faren drev sin buntmagerforretning. Som ung mand flyttede Emanuel med familien til København, hvor faren startede det succesfulde firma J. Goldstein & Søn, der var årsagen til, at Emanuel kunne leve et liv uden økonomiske bekymringer.

Til grund for særudstillingen og den ledsagende publikation ligger ny forskning. Projektet er blevet til i samarbejde med Ribe Kunstmuseum, der viser udstillingen i efteråret 2019.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Nordfalsters Avis":
Annonce