Annonce
Politik

Andre kan lytte når Danmark, Grønland og Færøerne taler sammen

Der eksisterer ingen sikre direkte kommunikationslinjer mellem regeringerne i rigsfællesskabet. Dermed er der risiko for, at fremmede magter kan lytte med, når beslutningstagerne i Grønland, Færøerne og Danmark taler fortroligt sammen. Det skriver Jyllands-Posten. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Udenrigsministeren bekræfter, at det er en alvorlig hindring, at der mangler sikre linjer i Rigsfællesskabet.

Der eksisterer ingen sikre direkte kommunikationslinjer mellem regeringerne i rigsfællesskabet. Dermed er der risiko for, at fremmede magter som Kina, Rusland og USA lytter med, når beslutningstagerne i Grønland, Færøerne og Danmark taler fortroligt sammen.

Det er ifølge Jyllands-Posten tirsdag tilfældet, til trods for at Arktis er blevet udpeget som en af de største sikkerhedspolitiske udfordringer for Danmark.

Manglen på sikre linjer, som alle danske ambassader ellers er udstyret med, overrasker politikere og eksperter. Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræfter, at det er en alvorlig hindring for kommunikationen.

- Vi skal ikke være naive. Der er klare grænser for, hvad man kan drøfte over telefonen, siger Kofod til Jyllands-Posten.

Ministeren peger på, at de åbne linjer er en forhindring for regeringens planer om at inddrage Grønland og Færøerne mere i udenrigspolitikken.

Han oplyser, at regeringen arbejder på at "etablere en sikker kommunikationskanal".

- Det tager tid at etablere den nødvendige tekniske infrastruktur, siger Kofod og oplyser, at den først ventes at virke tidligst næste forår.

Spørgsmål: Når man ikke har en sikker kommunikationskanal kunne man så ikke frygte, at andre fremmede magter vil lytte med? Er det i så fald en bekymring, du har?

- Jo, det er også derfor, at det som sagt er allerhøjeste prioritet at få etableret sikre kommunikationskanaler, siger Kofod til Ritzau.

- Det er noget, jeg har prioriteret fra start af i mit hverv som udenrigsminister. I øvrigt er det også vigtigt at mødes ansigt til ansigt med mine kollegaer på Grønland og Færøerne.

- Det er vigtigt, at vi kan dele viden og drøfte fælles sager i fortrolighed - både når er sammen og med sikre kommunikationskanaler.

Seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier erklærer sig meget overrasket over manglen på sikker kommunikation, fordi "mange gerne vil lytte med".

Både i Nuuk og Tórshavn er embedsmænd og politikere nødt til at køre hen til det danske forsvar i Arktisk Kommando, når der skal kommunikeres med Danmark om hemmelige oplysninger.

Jon Rahbek-Clemmensen, lektor ved Forsvarsakademiet, fortæller, at det især i en periode med et stort fokus på Arktis er vigtigt med den interne kommunikation i Rigsfællesskabet.

- Det vil være vigtigt, at man har en fælles holdning til den udenrigspolitiske linje. Der er behov for, at man fra dansk side især har mulighed for at inddrage Grønland og Færøerne i de beslutninger, som man træffer.

- Man er nødt til at kunne forklare, hvorfor man træffer de beslutninger, man gør, siger han til Ritzau.

  • PLUS Stormagter i Grønland udgør nu størst risiko
    Der eksisterer ingen sikre direkte kommunikationslinjer mellem regeringerne i rigsfællesskabet. Dermed er der risiko for, at fremmede magter kan lytte med, når beslutningstagerne i Grønland, Færøerne og Danmark taler fortroligt sammen. Det skriver Jyllands-Posten. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier