cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Ankestyrelsen skal vurdere om spærretid på Bornholm er lovlig

Ifølge indenrigsminister Kaare Dybvad (S) skal styrelse undersøge, om der kan rejses tilsynssag på Bornholm.
12. juli 2021 kl. 19:18 Af Ritzau

Ankestyrelsen skal se nærmere på, om Bornholms Regionskommune overholder reglerne, når den i tre måneder op til kommunalvalget skruer ned for åbenheden og for eksempel begrænser mediers adgang til kommunale institutioner.

Det skriver indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i et folketingssvar til Venstres Anni Matthiesen.

Det er kommunens direktion, der har besluttet at indføre såkaldt spærretid.

Det betyder blandt andet, at det kun er kommunaldirektøren, som udtaler sig på kommunens vegne. Og at medierne ikke har adgang til kommunale bygninger og institutioner i perioden fra 16. august til kommunalvalget 16. november.

Beslutningen er blevet kritiseret fra flere sider. Blandt andet for at det sender et uheldigt signal om lukkethed i forhold til medierne.

Annonce

Ifølge ministeren skal Ankestyrelsen kigge på sagen fra Bornholm for at vurdere, om der er "tilstrækkelig anledning til at rejse en tilsynssag".

Det er Ankestyrelsen, som holder øje med, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.

Da der potentielt kan komme en sag ud af det, ønsker Kaare Dybvad ikke at kommentere den.

- Jeg har i stedet bedt mit ministerium om at oversende dette svar til Ankestyrelsen, så Ankestyrelsen kan få lejlighed til at vurdere, om der er anledning til at tage sagen op til behandling, skriver ministeren i sit svar.

Ankestyrelsen traf i november 2018 en afgørelse for Kalundborg Kommune, der også havde indført spærretid inden et kommunalvalg.

Annonce

Dengang vurderede styrelsen, at kommunens retningslinjer var i strid med kommunalbestyrelsesmedlemmernes ret til at øve indflydelse på kommunens anliggende.

I forbindelse med den aktuelle sag oplyste Ankestyrelsen 5. juli til Ritzau, at sagen fra Kalundborg ikke kan sammenlignes med den på Bornholm.

Styrelsen lægger blandt andet vægt på, at man på Bornholm ikke har nægtet kommunalbestyrelsens medlemmer adgang til kommunens institutioner, som det var tilfældet i Kalundborg.

Som følge af kritikken har Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), meddelt, at der er fremlagt et udkast med justeringer til retningslinjerne.

Her vil der ifølge borgmesteren stadig være begrænsninger for medier, mens medlemmer af kommunalbestyrelsen skal kunne besøge kommunale institutioner som en del af deres tilsynsopgaver. Det udtalte han på et pressemøde fredag.

Annonce

Udkastet skal behandles på et møde i økonomiudvalget og i kommunalbestyrelsen til august.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE