cookie-og-privatlivspolitik
(ARKIV) Inger Støjberg (V) taler med pressen efter Folketingets åbning på Christiansborg i København.
(ARKIV) Inger Støjberg (V) taler med pressen efter Folketingets åbning på Christiansborg i København.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

De Konservative stemmer for rigsretssag mod Støjberg

Det er endnu uvist, om der er flertal for en rigsretssag mod Støjberg. En enig konservativ gruppe stemmer for.
14. januar 2021 kl. 07:49 Af Ritzau

Annonce

De Konservative vil stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg (V), der var udlændingeminister, da der i 2016 blev givet en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det er en enig folketingsgruppe, skriver gruppeformand Mai Mercado på Facebook.

- Det ville ærligt talt være svært at nå til den omvendte konklusion. Det er da også en enig konservativ folketingsgruppe, der er nået frem til denne beslutning.

- Lov er lov, og lov skal holdes, uanset hvem vi er, og hvad vi i øvrigt står for, skriver hun.

Det vides endnu ikke, om der er flertal for en rigsretssag. Endnu mangler Venstre og Socialdemokratiet at gøre deres stilling op. Det ventes at ske senere torsdag.

Lovbruddene fandt sted nogle måneder inden, De Konservative trådte ind i regering med Venstre og Liberal Alliance, som i øvrigt også stemmer for en rigsretssag. Ingen af partierne stemte for en undersøgelse af en kommission.

23 par blev adskilt i 2016, nogle blev det i nogle dage, mens andre blev det i flere måneder. Størstedelen af parrene var nogenlunde alderssvarende, den største aldersforskel var på 16 år.

Der har været spekulationer om, hvorvidt partierne ville stille deres medlemmer fri, så de kunne stemme efter egen overbevisning.

Der var ingen grund til at gøre det ifølge den konservative pressetjeneste. Medlemmer som Marcus Knuth, der skiftede fra Venstre til Konservative, har ellers tidligere kaldt det en "heksejagt" mod Støjberg.

Under tamilsagen i 1993 fritstillede flere partier deres medlemmer.

Mercado uddyber i opslaget, at det ikke betyder, at politikerne har besluttet, at Inger Støjberg er skyldig, men at der skal indledes en sag for at afgøre skyldsspørgsmålet.

Sædvanligvis indledes en straffesag med det formål at dømme folk.

- At indlede en rigsretssag betyder ikke, at vi som politikere har besluttet, at Inger Støjberg er skyldig. Det er kun Rigsretten, som kan og skal tage stilling til det spørgsmål, skriver Mercado.

Byretten gav et syrisk ægtepar erstatning på 20.000 kroner for at være adskilt, og Ombudsmanden har kaldt instruksen ulovlig.

Instrukskommissionen har konkluderet, at den var "klart ulovlig", og at Støjberg var blevet advaret, og to uvildige advokater hyret af Folketinget har sagt, at sagen med en "vis formodning" kan føre til dom.

Det har ikke været muligt at få et interview for Ritzau.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce