cookie-og-privatlivspolitik
Der har været travlhed i Børne- og Undervisningsministeriet de seneste dage.
Der har været travlhed i Børne- og Undervisningsministeriet de seneste dage.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

De fleste skoler får nu lov til at droppe nationale test i år

8 af 10 skoler kan i dette skoleår frivilligt vælge, om de vil gennemføre nationale test, aftaler partier.
21. februar 2020 kl. 09:48 Af Ritzau

Annonce

Et flertal af landets skoler kan selv vælge, om de vil gennemføre nationale test i dette skoleår. Partierne bag folkeskoleforliget er fredag blevet enige om en aftale omkring de omstridte test.

Det oplyser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Der er for stor usikkerhed på elevniveau, og derfor har vi i år valgt at gennemføre de nationale test for et udtræk af eleverne, så vi kan følge med i det faglige niveau, siger hun.

Aftalen betyder, at 80 procent af skolerne frivilligt kan vælge at gennemføre nationale test i dette skoleår.

De 20 procent af skolerne, der klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal fortsat gennemføre de nationale test, inden et nyt system bliver fundet.

- De 20 procent, der klarer sig mest ringe fagligt, tester vi fortsat, for vi ved, at selv med de fejl og mangler, der er, så skal vi teste dem, der har det sværest fagligt, siger ministeren.

De nationale test - og en stærk modstand mod dem - har været et tungt punkt fra SF, der ønsker dem helt afskaffet. Men partiet er altså gået med fredagens aftale.

- Vi har nu fået alle de andre partier til at forpligte sig til, at det nationale testsystem skal afskaffes og erstattes af et nyt. Det er en milepæl.

- Jeg havde gerne set, at test var blevet sat i bero for alle indtil de nye test er på plads. Men alle ved, at politik er kompromisser, så det bliver ikke præcist, som vi vil det, siger SF's uddannelsesordfører Jacob Mark og fortsætter:

- Vi kæmper stadig for, at testene for de mindste klasser bliver fjernet med et nyt system. Det tror jeg nok vi skal få igennem.

Målet er, at en ny model for de nationale test skal findes i det kommende skoleår. Der sigtes mod, at der kan aftales en ny model inden udgangen af 2020, og at den nye model herefter kan træde i kraft hurtigst muligt.

Fremtiden for de nationale test er blevet aktuel, efter at en evaluering for nylig slog fast, at de nationale test ikke giver et retvisende billede af de enkelte elevers faglige niveau.

Som det er i dag, får eleverne efter testen resultatet med hjem til forældrene i en lukket kuvert. I det igangværende skoleår skal forældrene ikke orienteres om deres barns resultat. Medmindre forældrene selv beder skolen om det.

Undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) er glad for, at der lavet en aftale, der kigger frem.

- Den hvide kuvert, man skal have med hjem til mor og far, giver ikke mening, før vi får justeret de nationale test. Ellers bliver det en helt forkert diskussion om det faglige niveau, siger hun.

Blandt Folketingets røde partier har man ønsket, at de nationale test skal sættes i bero. Det er det ikke endt med. Men størstedelen af skolerne kan altså nu frivilligt vælge at gennemføre testene i dette skoleår.

Partierne bag aftalen er regeringen, SF, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce