cookie-og-privatlivspolitik
Den hjemsendte hærchef Hans-Christian Mathiesen kommer ikke tilbage i sit job - uanset om Forsvarsministeriets Auditørkorps ender med at frikende ham eller ej i en undersøgelse af, at han skal have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere. Ny hærchef er generalmajor Michael Lollesgaard. (Arkivfoto)
Den hjemsendte hærchef Hans-Christian Mathiesen kommer ikke tilbage i sit job - uanset om Forsvarsministeriets Auditørkorps ender med at frikende ham eller ej i en undersøgelse af, at han skal have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere. Ny hærchef er generalmajor Michael Lollesgaard. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Politik

Forsvaret stritter hærchef sigtet for nepotisme ud

Den nepotisme-sigtede hærchef, H.C. Mathiesen, flyttes permanent fra jobbet. Michael Lollesgaard ny hærchef.
23. august 2019 kl. 12:00

Annonce

Forsvaret gennemfører nu en rokade i sin topledelse, der betyder, at den hjemsendte hærchef, Hans-Christian Mathiesen, bliver fjernet helt fra sin stilling.

Det er opsigtsvækkende, fordi Forsvarsministeriets Auditørkorps endnu ikke er færdig med at undersøge den sag om nepotisme, der fik forsvarschef Bjørn Bisserup til at fritage hærchefen midlertidigt for tjeneste, mens undersøgelsen pågår.

- Vi har brug for, at der er ro om Hærens ledelse, for vi er i gang med at implementere det nye forsvarsforlig, der betyder rigtig mange ændringer i Hæren, siger Bjørn Bisserup.

H.C. Mathiesen har været hjemsendt siden oktober, og han er formelt sigtet for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere i Hæren.

Den nu tidligere hærchef bliver i første omgang ikke sparket helt ud, men henvises til et midlertidigt stillingsnummer i Forsvarskommandoen, indtil auditørerne har besluttet, om der skal føres en sag mod ham eller ej.

Det er uvist, hvornår den undersøgelse bliver færdig.

Spørgsmål: Hvad gør I, hvis han ender med at blive renset?

- Jeg vil ikke spekulere i, hvad vi gør, når den sag på et tidspunkt er slut. Men det er jo normalt i Forsvaret, at man har et job i en årrække, og det har Hans-Christian Mathiesen jo haft, siger Bjørn Bisserup.

Spørgsmål: Kan der blive tale om, at han så kan genindtræde som hærchef?

- Nej, det kan jeg ikke se for mig.

Per 1. september hedder den nye hærchef derfor Michael Lollesgaard.

58-årige Lollesgaard er en erfaren generalmajor, der netop er vendt hjem fra Yemen, hvor han har været chef for FN's mission i det borgerkrigshærgede land.

Før det var han chef for Danmarks militære repræsentation i Nato, og han har også været leder af FN's meget farlige Minusma-mission i Mali.

- Michael er med sin store erfaring den helt rigtige til at stå i spidsen for Hæren.

- Jeg har fuld tillid til, at han har præcis de kompetencer, der skal til for at løse de opgaver, der venter Hæren med det nye forsvarsforlig, siger Bjørn Bisserup.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) bakker op om rokaden.

- Forsvarets vigtigste ressource er vores medarbejdere. Derfor er det afgørende for mig, at der er ro om ledelsesmæssige forhold. Jeg har tillid til, at Michael Lollesgaard bliver en god hærchef, svarer hun i en mail.

Ud over at H.C. Mathiesen ryger ud til fordel for Lollesgaard, betyder rokaden farvel til den hidtidige nummer to i Forsvaret, viceforsvarschef og generalløjtnant Max Arthur Lund Thorsø Nielsen - kaldet MALT.

Han har søgt og fået Lollesgaards gamle job som chef for Danmarks militære repræsentation i Nato.

Den ledige stilling som viceforsvarschef skal ifølge Forsvaret inden længe slås op.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce