Annonce
Politik

Løkke om SV-regering: Vi skal undgå yderfløjenes kaos

Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbner i ny interview-bog for en SV-regering. Det kunne komme på tale i en situation, hvor en borgerlig regering ville være afhængig af Stram Kurs' mandater, siger Løkke. Han går dog fortsat til valg på en borgerlig liberal-regering. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Løkke vil helst fortsætte en borgerlig-liberal regering, men risiko for kaos kan kræve en SV-regering.

- Jeg er dybt, dybt bekymret over, hvordan det parlamentariske billede kan se ud efter grundlovsdag.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der torsdag åbner han valgkampen op på ny ved at åbne for en SV-regering. Det sker i en ny bog, "Befrielsens øjeblik", af Kirsten Jacobsen.

På et pressemøde i JP/Politikens hus fastslår Lars Løkke Rasmussen, at valgresultat på grundlovsdag kan gøre det umuligt at fortsætte en borgerlig liberal-regering uden støtte fra Stram Kurs. I den situation vil en SV-regering være løsningen:

- Hvis jeg kun kan blive statsminister med støtte fra den yderste højrefløj, så vil jeg hellere afsøge muligheden for en bred regering hen over midten.

- Danmark er bedre tjent med samarbejde og konsensus end at vi lader yderfløjene river fundamentet for vores samfund ned, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger dog, at Venstres "ønskescenarie" fortsat er en borgerlig liberal-regering.

- Jeg går til valg på et borgerligt liberalt flertal, og jeg tror, at Danmark har det bedst, hvis en borgerlig-liberal regering er til stede efter valget.

- Hvis vi får en rød regering, så er jeg bange for, at udlændingepolitikken bliver lempet, at skatten bliver sat op, og at der bliver ført en økonomisk uansvarlig politik, siger Løkke og understreger dermed, at den hårde valgkamp fortsætter trods meldingen.

VLAK-regeringen står dog ifølge meningsmålingerne til at tabe regeringsmagten, så skal en blå regering fortsætte vil det formentlig kræve støtte fra Stram Kurs. Det afviser Løkke blankt:

- Jeg siger nu, at den pris er jeg ikke villig til at betale for at kunne fortsætte som statsminister. Hvordan Mette Frederiksen vil forholde sig til en situation, hvor hun er i lommen på yderfløjen, må hun svare på, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser til, at Mette Frederiksen også står over for en parlamentarisk situation, hvor både Enhedslisten, De Radikale og Alternativet har truet med i yderste fald at trække støtten til en S-ledet regering, hvis ikke den opfylder konkrete politiske punkter.

Løkke siger, at han ikke har diskuteret muligheden for en SV-regering med Mette Frederiksen. Dermed står det åbent, om hun gør sig samme tanker. Og i givet fald, hvad hun tænker om, hvem der skal være statsminister.

På spørgsmålet om hvem der skal være "den voksne", forstået som statsminister, for en SV-regering siger Løkke:

- Jeg tilbyder at være den voksne i lokalet. Ja.

Socialdemokratiet er dog godt ti procentpoint større end Venstre i meningsmålingerne. De ekstra mandater vil partiet formentlig bruge til at kræve statsministerposten, hvis en SV-regering overhovedet kommer på tale.

Næste spørgsmål vil være, hvem regeringen skal samarbejde med. Her åbner Løkke både for et samarbejde med De Radikale og for et fortsat samarbejde med DF.

- Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med Dansk Folkeparti, og jeg har også personligt et godt forhold til Kristian Thulsen Dahl. Det er et samarbejde, som jeg 100 procent vedstår mig, og som jeg også har lyst til at bygge videre på, siger Løkke.

  • Løkke åbner for SV-regering
    Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbner i ny interview-bog for en SV-regering. Det kunne komme på tale i en situation, hvor en borgerlig regering ville være afhængig af Stram Kurs' mandater, siger Løkke. Han går dog fortsat til valg på en borgerlig liberal-regering. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier