cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Økonomer: Regeringens tal får miljøtiltag til at se for dyre ud

Trods ny praksis var det først undervejs i klimaforhandlinger, at ministerium sendte fuldstændige beregninger.
13. juli 2021 kl. 21:23 Af Ritzau

Stik imod regeringens løfter har Fødevareministeriet afleveret beregninger til politiske landbrugsforhandlinger, som ifølge økonomer får grønne tiltag i landbruget til at se dyrere ud, end de er.

Det viser en række notater fra ministeriet til de igangværende klimaforhandlinger om landbruget. Det skriver Dagbladet Information.

Der er tale om den såkaldte CO2-pris. Den bruges, når ministerier laver samfundsøkonomiske analyser. Her fastsætter de blandt andet en pris for gevinsten ved at reducere et ton CO2.

Metoden blev opdateret i oktober sidste år af finansminister Nicolai Wammen (S). Det betød, at der fremover også skal regnes med en "alternativ CO2-pris" på omkring 1500 kroner, når alle ministerierne bruger regnevejledningen. Prisen svarer til Klimarådets anbefaling.

På trods af ændringerne undlod Fødevareministeriet i første omgang at levere begge beregninger, da landbrugsforhandlingerne begyndte i foråret.

Annonce

Således leverede ministeriet kun beregninger baseret på den lave CO2-pris på 250 kroner og holdt sig fra beregninger af den alternative CO2-pris.

Notaterne, som Information har set, viser, at Fødevareministeriet senere under forhandlingerne alligevel lavede beregninger, der er i tråd med Finansministeriets nye principper. Det skete efter pres fra Enhedslisten.

Hvis ministerierne generelt dropper den høje CO2-pris i beregningerne, risikerer man, at den grønne omstilling bliver dyrere end nødvendigt.

Det siger Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand og økonomiprofessor på Københavns Universitet.

- I sidste ende risikerer man, at omstillingen samlet set bliver dyrere end nødvendigt, fordi politikerne forkaster tiltag, som umiddelbart ser for dyre ud, men som faktisk er billige, siger han til Information.

Annonce

Medtager man de nye beregninger i de igangværende landbrugsforhandlinger, går en række landbrugstiltag som udtagning af lavbundsjorde og indsatser i vådområder fra at være en omkostning for samfundet til at være en gevinst.

Det fortæller Mikael Skou Andersen, der er professor i miljøpolitik og -økonomi på Aarhus Universitet.

- Når Fødevareministeriet regner med den høje CO2-pris, kan vi se, at der ligger nogle fordelagtige tiltag i landbruget, som faktisk er samfundsøkonomisk fornuftige, siger han til Information.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Fødevareministeriet.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE