cookie-og-privatlivspolitik
Martin Justesen fra Statsministeriet ankommer til sin afhøring i Granskningskommissionen om sagen om aflivning af mink i Retten på Frederiksberg fredag den 3. december 2021.
Martin Justesen fra Statsministeriet ankommer til sin afhøring i Granskningskommissionen om sagen om aflivning af mink i Retten på Frederiksberg fredag den 3. december 2021.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Stabschef genkender ikke Heunickes håndskrevne noter fra minkmøde

Magnus Heunicke har selv forklaret, at noterne langt fra var udtømmende. De skulle ikke læses som et referat.
03. december 2021 kl. 11:09 Af Ritzau

Statsministerens rådgiver, stabschef Martin Justesen, mener ikke, at det er rigtigt, at det var departementschef i Justitsministeriet Johan Kristian Legarth, der som den første på et centralt møde indstillede aflivning af alle mink.

Det siger han under afhøring i Minkkommissionen fredag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har taget noter til mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november sidste år.

Det var på det møde, at beslutningen blev truffet i regeringens top om at aflive alle mink. Noterne er interessante, fordi der ikke findes noget referat fra mødet i koordinationsudvalget.

Ifølge Heunickes noter lagde Legarth op til, at alle mink skulle aflives. I noterne har sundhedsministeren noteret Legarth for at "mink slås ned".

Annonce

Men den udlægning genkender Martin Justesen ikke. Det var også en anden forklaring, end den Johan Kristian Legarth selv kom med under en afhøring i sidste måned.

- Jeg mener ikke, at det er en korrekt gengivelse, siger han under afhøringen.

- Det ville også forekomme mig unaturligt, at det er en departementschef, der i begyndelsen af mødet kommer med en meget konkluderende indstilling.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) var syg med covid-19 og var derfor ikke til stede på mødet. Departementschefen var der derfor i hans sted.

Magnus Heunicke forklarede selv under sin afhøring i Minkkommissionen, at noterne langt fra var udtømmende og ikke skulle læses som et referat.

Annonce

Kommissionen fik noterne præsenteret i håndskreven form, mens Heunicke sad og læste dem højt, så de kunne tydes korrekt.

- Der er nogle elementer i det, jeg sagtens kan genkende. Men der er også nogle ting, jeg studsede over, siger Martin Justesen om noterne.

Han fortæller desuden under afhøringen, at han i forlængelse af Heunickes afhøring talte med Barbara Bertelsen, som er departementschef i Statsministeriet, om noterne.

De talte om, at de var kommet frem sent. Justesen nævnte også, at han kunne genkende det meste, men ikke alt.

Granskningskommissionen, også kendt som Minkkommissionen, blev nedsat af alle Folketingets partier i slutningen af 2020.

Annonce

Kommissionen har til opgave at kulegrave forløbet op til og efter ordren om at aflive alle mink i Danmark 4. november 2020.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE