cookie-og-privatlivspolitik
Skatteminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) havde onsdag inviteret til pressemøde mod brexit.
Skatteminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) havde onsdag inviteret til pressemøde mod brexit.
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Politik

Stor ministergruppe skal håndtere brexit

Især de små og mellemstore virksomheder vil lide under brexit. Uanset om det sker med en aftale eller ej.
18. september 2019 kl. 12:48 Af Ritzau

Annonce

Regeringen nedsætter en særlig ministergruppe, som skal håndtere situationen omkring brexit.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag på et pressemøde om brexit.

Ministergruppen består af: udenrigsministeren, finansministeren, justitsministeren, skatteministeren, erhvervsministeren, ministeren for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, udlændinge- og integrationsministeren samt beskæftigelsesministeren.

Storbritannien forlader efter planen EU 31. oktober 2019. Herefter betragtes Storbritannien som et tredjeland i forhold til EU.

Der er stor risiko for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Sådan lyder det fra Kofod.

- Vi kan ikke forberede alle konsekvenser, men vi kan forberede Danmark bedst muligt, siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) tilføjer, at det er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at mærke brexit mest.

Når Storbritannien bliver et tredjeland i forhold til EU, får eksempelvis også Toldstyrelsen og Fødevarestyrelsen travlt, da alle varer og regler skal overholdes. Det siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Handel mellem EU-lande er uden told og toldkontrol. Men hvis briterne forlader EU uden en aftale, skal virksomheder, der importerer varer fra eller eksporterer varer til Storbritannien, følge de generelle told- og skatteregler for handel med lande uden for EU.

Dermed lægges der told på varer til og fra Storbritannien, som i øvrigt skal kontrolleres af toldmyndighederne ved grænseovergange.

Den britiske regering under premierminister Boris Johnson har et forslag til en alternativ løsning for grænsen mellem Storbritannien og Irland. Men den vil endnu ikke fremlægge forslaget over for EU. Det rapporterer flere britiske medier.

Ifølge medierapporterne foreligger der et "nyt udkast til en brexit-plan".

- Men den vil først blive fremlagt formelt for EU's embedsmænd om et par uger, skriver mediet Politico Europe.

I Bruxelles siger repræsentanter for EU's ledelse, at EU venter på skriftlige udspil fra London, men at de ikke er kommet.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der mødte Johnson mandag, siger, at der fortsat er en meget reel risiko for et brexit uden en aftale.

- Jo nærmere vi kommer 31. oktober, jo mere bekymret bliver jeg, siger Kofod.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv - den tidligere konservative minister Brian Mikkelsen - bakker op om tiltaget, fordi det ligner brexit uden en aftale.

- Derfor er det også helt rigtigt, at regeringen med et ministerudvalg forsøger at sikre, at indsatsen er godt koordineret, og at alle berørte kan få den hjælp, der er behov for, siger han i en skriftlig kommentar.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce