cookie-og-privatlivspolitik
- Vi kigger på det. Men man skal tage nogle forbehold for WHO's anbefalinger, som er meget rammesættende, siger Helene Probst, der er centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen.
- Vi kigger på det. Men man skal tage nogle forbehold for WHO's anbefalinger, som er meget rammesættende, siger Helene Probst, der er centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politik

Sundhedsstyrelsen vil selv tolke WHO-anbefaling om flere tests

WHO advarer om, at Danmark vil være lukket i flere måneder, hvis man ikke tester langt flere for corona.
25. marts 2020 kl. 17:10 Af Ritzau

Annonce

Sundhedsstyrelsen undlader fortsat at svare entydigt ja til, om den er enig i Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, anbefaling om at teste langt flere for coronavirus ved at opspore smittede.

Det står klart under et pressemøde onsdag eftermiddag.

Flere medier har beskrevet, at WHO mener, at Danmark vil være lukket i mange måneder, hvis der ikke skiftes strategi til en, hvor man tester folk med symptomer mere aggressivt.

Det skal ske ved, at man opsporer folk, der er smittede eller har haft kontakt til smittede, og sætter dem i karantæne.

Spørgsmål: Deler I WHO's analyse. Du kan bare svare ja eller nej?

- Jeg har sagt, at vi kigger på det. Men man skal tage nogle forbehold for WHO's anbefalinger, som er meget rammesættende, siger Helene Probst, der er centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen.

- Det er vigtigt at understrege, at sundhedssystemer er forskellige i forskellige lande, siger hun.

Sundhedsstyrelsen reviderer onsdag retningslinjerne igen for at tilføje endnu en gruppe, der skal testes. Det vil føre til, at flere bliver testet, fordi antallet af grupper udvides, og derudover vil flere få behov for det, oplyser hun i et senere interview.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm sagde tirsdag, at myndighederne gerne vil teste mere. Det er dog ikke muligt, fordi myndighederne ikke har sikret tilstrækkelig kapacitet i form af testudstyr og personale.

Ifølge Helene Probst vil retningslinjerne løbende blive revurderet. Sundhedsstyrelsen vil ugentligt vurderer, om der er brug for at udvide kriterierne for, hvem der skal testes.

Hun svarer dog ikke klart på, om hun er enig i WHO's anbefalinger.

Den går på, at smittekæderne skal brydes ved at sætte ind, hvor smitten er, i stedet for at sætte ind mod noget som er usynligt, er analysen. Ellers fortsætter problemet, når Danmark åbner samfundet igen.

Helene Probst siger ligesom direktør Søren Brostrøm, at Sundhedsstyrelsen fortsat vil lave sin egen vurdering af WHO's anbefalinger og afgøre, om noget skal justeres.

Den seneste tid er kritikken af Sundhedsstyrelsen taget til, fordi de danske sundhedsmyndigheder ikke har fulgt WHO's anbefalinger om at teste langt flere og at opspore folk.

- Det, man kan gøre i forhold til den danske befolkning, som er højt uddannet, er ikke nødvendigvis det samme, man kan gøre i andre lande, hvor befolkningen måske har sværere ved at forstå den kommunikation, der kommer fra sundhedsmyndigheder, siger Helene Probst.

Spørgsmål: Så når folk fra WHO siger, at hvis man ikke gør det her, så kommer landet til at være lukket, så er det altså ikke noget, de siger til Danmark?

- Jeg startede med at sige, at vi har hørt kritikken, og vi kigger på det, siger Helene Probst.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde søndag, at Danmark fremover skal teste langt flere. Men han erkender ligesom Sundhedsstyrelsen, at myndighederne ikke har sørget for tilstrækkelig kapacitet.

Der er et udbredt ønske også fra lægefaglig hold at teste flere, særligt sundhedspersonale, der kan være smittet og risikerer at sprede smitten.

Ifølge retningslinjen vil man teste personer med moderate til svære symptomer efter klinisk vurdering, personale der varetager kritiske funktioner, nyfødte børn med symptomer og gravide, der skal føde, hvor der er mistanke om coronasmitte.

Sundhedsstyrelsen vil desuden lave en generelt lavere tærskel for henvisning til vurdering med henblik på test for mennesker over 80 år og mennesker med kroniske sygdomme.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce