cookie-og-privatlivspolitik
Morten Messerschmidt, der er den nuværende næstformand i Dansk Folkeparti, ønsker at overtage formandsposten i partiet efter Kristian Thulesen Dahl. (Arkivfoto)
Morten Messerschmidt, der er den nuværende næstformand i Dansk Folkeparti, ønsker at overtage formandsposten i partiet efter Kristian Thulesen Dahl. (Arkivfoto)
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Politik

Vedtægter står i vejen for DF-makkerpars plan for formandskab

Morten Messerschmidt vil gerne være Dansk Folkepartis formand. Imens venter han på endelig dom i svindelsag.
28. november 2021 kl. 22:42 Af Ritzau

Det vil kræve en ændring af Dansk Folkepartis vedtægter, hvis medlem af EU-Parlamentet Peter Kofod skal kunne overtage formandsposten efter Morten Messerschmidt (DF), såfremt sidstnævnte dømmes for svig med EU-midler og dokumentfalsk i landsretten.

Det skriver Politiken, som har nærlæst partiets vedtægter.

I Berlingske søndag har de to DF-profiler meddelt, at de stiller op som et makkerpar som henholdsvis formand og næstformand i Dansk Folkeparti efter afgående Kristian Thulesen Dahl.

Der er dog den mulighed, at Morten Messerschmidt, hvis de bliver valgt, potentielt ikke kan være formand, hvis Østre Landsret stadfæster byrettens dom og idømmer ham seks måneders betinget fængsel for svindel.

Sker det, er det ifølge makkerparret Peter Kofod, der som næstformand skal overtage formandsposten. Så er de sikre på, at det er den samme politiske linje, som bliver ført videre, siger de til Berlingske.

Annonce

Men det kan Peter Kofod ikke, som reglerne er i dag.

Af paragraf 5 i Dansk Folkepartis vedtægter fremgår det nemlig, at "folketingsgruppens næstformand fungerer som politisk næstformand, og i formandens forfald fungerer denne tillige som formand".

Med andre ord skal man være medlem af Folketinget for at kunne blive politisk næstformand og dermed automatisk afløser for formanden. Men det er Peter Kofod ikke.

Over for Politiken bekræfter DF's partisekretær, Steen Thomsen, reglerne.

- Hvis en formand ønsker at træde tilbage, kan han (ligesom Kristian (Thulesen Dahl, red.) vælge at sidde, indtil årsmødet kan afholdes.

Annonce

- Træder han tilbage inden da, er det den politisk næstformand, der bliver fungerende formand indtil årsmødet, skriver han til avisen.

Årsmødet, hvor en ny formand skal vælges, afholdes 23. januar. Det vil sige, en måned før Morten Messerschmidts ankesag ventes at være afsluttet.

Det betyder også, at medlemmerne af Dansk Folkeparti skal tage stilling til, om de vil have Morten Messerschmidt som formand, inden de ved, om dommen bliver stadfæstet i landsretten.

Over for avisen bekræfter Morten Messerschmidt problemstillingen.

Han lægger derfor op til, at vedtægterne bliver ændret, så Peter Kofod kan indtræde som "fuldt medlem af folketingsgruppen med både valg og stemmeret". Det skal ske ved det ordinære årsmøde i september næste år.

Annonce

- Skulle behovet for Kofod som formand opstå inden september, kan Morten som siddende formand gøre Kofod til politisk leder/ordfører, og hen over sommeren selv afstå fra at udfylde formandsrollen.

- Kofod er ved årsmødet 2020 valgt som HB-medlem (hovedbestyrelsesmedlem, red.) med opbakning fra 70 procent af de delegerede, og en sådan mere uformel overdragelse er fuldt forenelig med vedtægterne, skriver Morten Messerschmidt videre til Politiken.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE