Annonce
Politik

Venstre: Regeringen har ikke gjort hjemmearbejdet i piratsag

Den danske fregat "Esbern Snare" tilbageholdte fire formodede pirater efter en ildkamp i Guineabugten i november. Nu er de tre løsladt, mens den sidste er på vej til Danmark. (Arkivfoto) Foto: Marthe Brendefur/Ritzau Scanpix

En formodet pirat kommer nu til Danmark til retsforfølgelse. Dybt problematisk, mener Venstre.

Det er "dybt problematisk", at en formodet pirat, som blev tilbageholdt af det danske krigsskib "Esbern Snare", nu skal retsforfølges i Danmark.

Det siger partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, efter at den nære fremtid for fire formodede pirater, der er tilbageholdt, er afsløret.

Det har ikke været muligt at udlevere dem til retsforfølgning i nærområdet, og tre er derfor sat fri, da de ellers skulle have været bragt til Danmark, hvis der skulle føres en straffesag. Men den sidste kommer til Danmark.

Han er torsdag på vej og vil blive fremstillet i grundlovsforhør fredag i dommervagten ved Københavns Byret. Det forventes, at han vil blive retsforfulgt for forsøg på manddrab på danske soldater.

- Det er dybt problematisk. Vi taler reelt om, at regeringen åbenbart ikke har gjort sit hjemmearbejde og sørget for at få lavet en aftale om retsforfølgelse lokalt.

- I stedet for kommer der nu en pirat til Danmark, siger Michael Aastrup Jensen.

Når den fjerde formodede pirat kommer til Danmark, skyldes det, at han er kommet til skade under ildkamp med danske soldater og har været indlagt på et hospital i Ghana. Det er ikke Forsvarets vurdering, at han forsvarligt kan løslades til søs.

Samtidig kan han ikke inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser løslades i nærområdet, ligesom det heller ikke har været muligt at indgå en aftale om, at han bliver i Ghana med tilstrækkelige garantier for hans fremtid.

- Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

"Esbern Snare" blev i slutningen af 2021 sendt til Guineabugten for at beskytte danske skib, der sejler i bugten, som er hårdt plaget af pirateri.

Det var her, at fire formodede pirater 24. november blev tilbageholdt efter en ildkamp mod danske soldater 24. november.

Ifølge Michael Aastrup Jensen fra Venstre blev det klart lovet fra regeringen, at der skulle laves en form for aftale med et land dernede.

- Det er altså i april, at vi snakkede om det her i Folketinget. Derfor må jeg indrømme, at vi havde en forventning om, at regeringen selvfølgelig havde sørget for det siden april, siger han.

Han mener dog fortsat, at Danmarks indsats i området er rigtig:

- Men jeg må også indrømme, at vi har en lang række alvorlige spørgsmål, vi ønsker klare svar på. Det har vi også bragt op i Udenrigspolitisk Nævn, siger udenrigsordføreren.

Det præcise tidspunkt for, hvornår den formodede pirat bliver fremstillet i grundlovsforhør, bliver først fastlagt fredag morgen.

  • Dansk fregat har dræbt fire pirater i Guineabugten
    Den danske fregat "Esbern Snare" tilbageholdte fire formodede pirater efter en ildkamp i Guineabugten i november. Nu er de tre løsladt, mens den sidste er på vej til Danmark. (Arkivfoto) Foto: Marthe Brendefur/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Guldborgsund

Øretæver i luften: Kærestestrid endte galt

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Lolland

Festivaltriumf på Lolland: Billetsalget boomer

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Skole

Sidste skoledag uden fadæser: Fans, karameller og love

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud

Sport

Flere tusinde børn indtager byen: - Det er rekord i år

Indland

Sort røg: Brand hos Novo Nordisk kan ses på 30 kms afstand

Vejret

Weekenden bliver varm men slutter for en landsdel med byger

Annonce
Annonce
Rødby

Lukker Netto i en måned: Men giver kunderne unik mulighed

112

Tysker på afveje: Cyklede på Farøbroen

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

Indland

Ni ud af ti danskere modtog sireneadvarsel på mobilen

Guldborgsund

Sidste skoledag løb løbsk: Bar røv til politiet

Udland

Kendt tryllekunstner beskyldes for seksuelle overgreb

Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder