cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Venstre håber at EP-valg kan give rygstød i slutspurten

Valgene til EP og Folketinget ligger så tæt, at de kan påvirke hinanden mere end normalt, vurderer eksperter.
24. maj 2019 kl. 04:30 Af /ritzau/

Annonce

To valgkampe, to valgkort, to stemmesedler og to krydser.

Der går kun ni dage, fra vælgerne har stemt til europaparlamentsvalget, til der skal sættes endnu et kryds ved folketingsvalget, og aldrig før har de to valg ligget med så få dages mellemrum.

Ifølge valgeksperter kan et EP-valg ikke normalvis betragtes som en generalprøve til folketingsvalget. Men denne gang er det mere tvivlsomt, hvor europaparlamentsvalget meget usædvanligt ligger midt i en folketingsvalgkamp.

- Teorien vil sige, at stemmen til EP-valg afviger fra det, man i virkeligheden vil stemme til Folketinget, siger Claes de Vreese, som er professor i politisk kommunikation ved Amsterdams Universitet i Holland.

Vælgere bruger typisk krydset ved EP-valg til at vise utilfredshed og protest mod det parti, de har tænkt sig at stemme på ved det nationale valg.

- Men det, at de to valg ligger så tæt på hinanden, gør, at der er ret stor usikkerhed omkring, hvad det vil betyde, vurderer Claes de Vreese.

I den nyeste måling fra Voxmeter foretaget for Ritzau står regeringspartiet Venstre til at få 18,4 procent af stemmerne ved folketingsvalget. Det er under valgresultatet fra 2015.

Til gengæld siger den nyeste måling fra Megafon for TV2, at partiet ved EP-valget står til fire mandater og dermed en stor fremgang i forhold til partiets katastrofale EP-valg i 2014.

Partiets næstformand og finansminister, Kristian Jensen, håber først og fremmest på et godt valg, så partiet kan få "så mange liberale som muligt ned i Europa-Parlamentet".

Men et godt valgresultat kan også give partiet et rygstød, mener han.

- Hvis Venstre går frem, vil tillidsfolk og frivillige først og fremmest få et rygstød til at sætte mere energi ind til sidst. Det er klart, at et godt valgresultat vil skabe en optimisme, og det tror jeg, betyder noget, siger Kristian Jensen.

Valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen fortæller, at partiers fremgang eller tilbagegang ved et europaparlamentsvalg normalvis kun vil slå igennem med halv kraft ved et folketingsvalg.

Men med to så tætte valg vil påvirkningen måske være større denne gang, vurderer han.

- Vi vil se, at der er en større samhørighed, og det er folketingsvalgets kryds, som bliver mest afgørende, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Dyrere cigaretter 22. september 2019 kl. 20.56

AF: FREDDIE EHLERS

Diget ved Østersøen 19. september 2019 kl. 18.32

AF: ANTON EBSEN

Hejs flaget! 18. september 2019 kl. 10.47

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

Annonce