cookie-og-privatlivspolitik
Venstre vil på samråd fredag vide, hvor Forsvaret og forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke igangsætter rensning af PFAS-forurening, når der ifølge eksperter findes metoder til dette.
Venstre vil på samråd fredag vide, hvor Forsvaret og forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke igangsætter rensning af PFAS-forurening, når der ifølge eksperter findes metoder til dette.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politik

Venstre kræver tempo på oprensning af Forsvarets giftgrunde

Miljøeksperter mener, at Forsvaret griber oprensning af giftgrunde forkert an. Minister skal svare i samråd.
03. december 2021 kl. 10:35 Af Ritzau

Når man i udlandet har gode erfaringer med at rense grunde for giftstoffet PFAS, så er der ingen undskyldning for at vente i Danmark.

Det er ikke godt nok, når Forsvarsministeriet indtil videre kun har afsat penge til et pilotprojekt, mener Venstres fungerende forsvarsordfører, Christoffer Melson (V).

- Vi er bekymrede over, at vi kan se, at der er en hel række eksperter, der mener, at man griber det an på en meget uansvarlig måde, siger han.

Forsvarsministeren skal i åbent samråd i Folketinget fredag 11:30 om sagen.

Forsvaret har ifølge Avisen Danmark og Radio4 iværksat et pilotprojekt til 1-2 millioner kroner. Igennem det projekt skal man forsøge at teste forskellige afværgemetoder.

Annonce

Men der findes allerede gode erfaringer med at rense områder i både Norge og Australien. Derfor er der ingen tid at spilde, mener Venstre, som er bekymret over grundvandet.

- Vi synes, at man skal komme i gang, og så skal man sideløbende forsøge at udvikle nye metoder og forsøge at blive bedre, siger Melson.

Det norske forsvar bruger ifølge professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean allerede store millionbeløb.

- I Norge har de simpelthen grebet om ondets rod og sat gang i det. Derfor undrer jeg mig over, at Danmark som Nato-partner bare siger, at inden for de næste fire år vil vi lave et pilotprojekt. Det synes jeg, er helt uansvarligt, siger Philippe Grandjean.

PFAS-stofferne er ifølge professoren stort set unedbrydelige. De er dog en smule vandopløselige, og de siver langsomt gennem jordlag og ned i grundvandet.

Annonce

Giftstofferne er allerede fundet i grundvandet fra Forsvarets forurenede grunde. Derfor haster det, mener professoren.

- Nu må vi fjerne kilden, så der ikke sker mere forurening, siger Grandjean.

EU-Kommissionen udarbejdede sidste år en ny risikovurdering, og Danmark har siden sænket grænseværdien for PFAS-stoffer i drikkevand fra 100 nanogram i en liter til blot 2 nanogram.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE