cookie-og-privatlivspolitik
Sådan ser omslaget til det nye årsskrift fra Nysted lokalhistoriske Arkiv ud, og det er i handlen fra på mandag.
Sådan ser omslaget til det nye årsskrift fra Nysted lokalhistoriske Arkiv ud, og det er i handlen fra på mandag.
Foto: Kim Møller Pedersen

Saxkjøbing Avis

Flygtninge, møllemennesker og flystyrt

Nysted lokalhistoriske Arkiv er klar med et spritnyt årsskrift fuld af gode lokale historier
13. november 2020 kl. 08:14 Af Kim Møller Pedersen

Annonce

NYSTED I omkring halvandet år efter krigens ophør i 1945 fungerede Stubberupgården som flygtningecenter for såkaldt allierede flygtninge.

Blandt lederne var den senere ejer af Nysted Hotel, Preben Møller, der skrev en veloplagt historie om sin tid som forplejningsleder for nu op mod 75 år siden.


Ønsker flere historier

Den historie - og det er en veloplagt én af slagsen - kan man støde ind i, hvis man bladrer og læser sig igennem "Historier fra Nysted og omegn". Der er her tale om det spritnye årsskrift fra Nysted lokalhistoriske Arkiv, og arkivet vil såmænd gerne have endnu flere gode historier og billeder at dele med interesserede borgere.

Så hvis man har tekster eller billeder, der måske kan interessere andre, vil arkivet meget gerne overtage materialet eller tage kopier af det.


Nogle historier "i kassen"

Men for nu handler det som antydet om et spritnyt årsskrift, hvor de mange gode lokalhistoriske historier allerede er "puttet" i arkivets forsøg på at udbrede nogle af de historier, det har liggende, sådan at så mange som muligt kan gå glæde af dem.

Annonce

- Artiklerne er helt eller delvist baseret på materiale, som arkivet gennem årene har modtaget fra personer med tilknytning til egnen, eller som arkivets medarbejdere har samlet på eget initiativ, lyder det om baggrunden for det nye årsskrift fra leder af Nysted lokalhistoriske Arkiv, Erik Damskier.

Det nye årsskrift kan således købes fra Nysted lokalhistoriske Arkiv. Det kan købes i Lokalbrugsen og hos Heidis Blomster i Nysted samt Min Købmand i Kettinge og Øster Ulslevs købmand.

Desuden kan det hentes efter aftale på arkivets adresse, som er Jernbanegade 24, eller bestilles via e-mailen lokalhistoriskarkiv-nysted@mail.dk samt ikke mindst via et telefonopkald til Erik Damskier på 2944 1613.


Mennesker om en mølle

Udover en historie kreeret af tidligere forplejningsleder Preben Møller om en tid på flygtningecentret på Stubberupgården rummer det nye årsskrift også et kapitel kaldet "Mennesker om en mølle" - om en vejrmølle, som det hed, med tilknyttet bageri.

Den findes ikke længere på et hjørne i Øster Ulslev, men historien om den findes i det nye årsskrift, hvor der også er plads til et spejderkapitel fra Nysted-egnen og en historie om et flystyrt i Handermelle med to tyske flyvemaskiner, der styrtede ned i 1945.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE