cookie-og-privatlivspolitik
USA's præsident, Joe Biden, mødte Saudi-Arabiens kong Salman flere gange i sin tid som vicepræsident under Barack Obama.
USA's præsident, Joe Biden, mødte Saudi-Arabiens kong Salman flere gange i sin tid som vicepræsident under Barack Obama.
Foto: Hassan Ammar/Ritzau Scanpix

Udland

Biden taler om rettigheder med kong Salman før Khashoggi-rapport

USA's præsident har gjort det klart, at han vil stille større krav til Saudi-Arabien end sin forgænger.
26. februar 2021 kl. 01:29 Af Ritzau

USA's præsident, Joe Biden, har torsdag lokal tid talt med Saudi-Arabiens kong Salman forud for en ventet offentliggørelse af en amerikansk efterretningsrapport om drabet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Samtalen er den første mellem de to ledere, siden Biden blev præsident.

Det er på forhånd kendt, at kong Salmans søn - Saudi-Arabiens 35-årige kronprins Mohammed bin Salman - i rapporten anklages for at have godkendt og sandsynligvis også beordret drabet.

Khashoggi blev i oktober 2018 dræbt og parteret på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul af et saudiarabisk henrettelseshold.

Khashoggi, der var saudiarabisk statsborger bosat i USA, havde for blandt andet Washington Post skrevet kritisk om den måde, som kronprinsen og kong Salman forvaltede deres magt i Saudi-Arabien.

Annonce

Det Hvide Hus nævner ikke noget om rapporten i udtalelsen om samtalen mellem Biden og Salman.

I stedet anerkendte begge statsledere "landenes historiske bånd og blev enige om at arbejde sammen om fælles udfordringer og interesser", lyder det i udtalelsen.

Det Hvide Hus siger også, at Biden under samtalen understregede, hvor vigtige "universelle menneskerettigheder og retssikkerhed er for USA".

Joe Biden har tidligere gjort det klart, at han har et andet syn på forholdet til Saudi-Arabien end hans forgænger Donald Trump, der ofte gjorde opmærksom på sit nære forhold til kongedømmet.

Præsidenten har blandt andet varslet, at han kun vil være i kontakt med kong Salman og ikke med hans søn, der de seneste år har fungeret som olierigets reelle leder.

Annonce

Implicerer rapporten som ventet kronprinsen i drabet på Khashoggi, så vil det kaste en stor skygge over forholdet mellem de to allierede nationer.

Ifølge forsker i statskundskab Rajan Menon ved City University of New York og Columbia University vil det dog næppe føre til nogen dramatisk ændring i forholdet mellem landene.

- Enhver grundlæggende ændring i et forhold, der har varet så længe, som er så forankret, og som har stærk støtte fra begge politiske partier i USA, kan ikke gennemføres så pludseligt.

- Det er som at vende en olietanker. Du kan ikke bare dreje det rundt, siger han.

Alligevel tror Menon, at rapporten kan give mulighed for at se på forholdet med friske øjne.

Annonce

En klassificeret version af efterretningsrapporten blev afsluttet kort efter drabet i 2018, men tidligere præsident Donald Trumps administration ønskede ikke, at fundene i den blev offentliggjort.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE