cookie-og-privatlivspolitik
Palæstinensiske demonstranter føres væk af israelske styrker onsdag aften, efter de har deltaget i protester i Østjerusalem mod, at den israelske stat har taget skrid til at sætte palæstinensiske familier på gaden i fire huse, som jøder hævder, de ejer.
Palæstinensiske demonstranter føres væk af israelske styrker onsdag aften, efter de har deltaget i protester i Østjerusalem mod, at den israelske stat har taget skrid til at sætte palæstinensiske familier på gaden i fire huse, som jøder hævder, de ejer.
Foto: Ahmad Gharabli/Ritzau Scanpix

Udland

Europas store lande til Israel: Stop byggeriet på Vestbredden

22 er såret under sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi i Østjerusalem i sag om ret til huse.
06. maj 2021 kl. 21:32 Af Ritzau

I en fælles erklæring opfordrer en række af Europas store lande Israel til at høre op med planerne om mere nyt byggeri i de jødiske bosættelser på den besatte vestbred.

Bag erklæringen står Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien.

- Vi opfordrer indtrængende Israels regering til at omgøre sin beslutning om at gå videre med opførelsen af 540 bosættelsesenheder i Har Homa E-området på den besatte vestbred og at ophøre sin politik med at udvide bosættelser hen over de palæstinensiske områder, hedder det.

- Hvis det gennemføres, så vil beslutningen om at gå videre med bosættelserne i Har Homa mellem Østjerusalem og Betlehem yderligere skade udsigterne til en levedygtig palæstinensisk stat med Jerusalem som hovedstad for både Israel og en palæstinensisk stat, skriver de.

Erklæringen kommer efter en nat, hvor der var hårde sammenstød mellem israelsk politi og palæstinensere i det besatte Østjerusalem.

Annonce

22 palæstinensere meldes såret. 11 er anholdt.

Urolighederne skete i kvarteret Sheikh Jarrah. Det ligger tæt på Jerusalems gamle bydel.

Palæstinenserne havde deltaget i protester mod de løbende konfiskationer af palæstinensisk ejendom i Østjerusalem.

Konkret handler det om fire palæstinensiske familier. De er i fare for at blive sat ud af deres hjem, fordi jøder hævder, at det er deres, skriver AFP.

Tidligere i år afgjorde en domstol i Jerusalem, at husene ejes af de jødiske sagsøgere. De hævdede under retssagen, at palæstinenserne fortabte retten til husene under den krig, der fulgte efter staten Israels oprettelse i 1948.

Annonce

Sagen er nu sendt videre til Israels højesteret. Den skal i næste uge tage stilling til, om de berørte familier kan appellere den første afgørelse.

Der har i flere uger været uroligheder i det østlige Jerusalem, og det har fået FN på banen.

- Jeg beder indtrængende Israel om at indstille nedrivningerne og udsættelserne og holde sig til de krav, der følger med folkeretten. Det siger FN's udsending til Mellemøsten, Tor Wennesland.

Der bor langt over en halv million jødiske bosættere på den besatte vestbred og i den østlige del af Jerusalem.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE