cookie-og-privatlivspolitik
Leipzig var lørdag en af de tyske byer, hvor der var store demonstrationer mod handelsaftalerne TTIP og CETA. Over hele Tyskland gik titusinder på gaden for at vise deres modstand mod de handelsaftaler, EU forhandler med Canada og USA.
Leipzig var lørdag en af de tyske byer, hvor der var store demonstrationer mod handelsaftalerne TTIP og CETA. Over hele Tyskland gik titusinder på gaden for at vise deres modstand mod de handelsaftaler, EU forhandler med Canada og USA.
Foto: AP/Jens Meyer

Udland

Hundredtusinder af tyskere viser modstand mod handelsaftaler

Demonstranter frygter, at handelsaftalerne TTIP og Ceta vil give for meget magt til multinationale selskaber.
17. september 2016 kl. 18:18 Af /ritzau/Reuters

Et stort antal tyskere gik på gaden i syv tyske byer lørdag for at vise deres modstand mod frihandelsaftalerne TTIP og Ceta, som EU forhandler om med henholdsvis USA og Canada.

Demonstranterne mener, at aftalerne vil undergrave demokratiet og sænke standarderne for miljøbeskyttelse, fødevaresikkerhed og arbejdstageres rettigheder.

Under det fælles slagord "Stop Ceta - stop TTIP" viste omkring 70.000 demonstranter i Berlin deres modstand mod handelsaftalerne, som ifølge kritikere vil give for meget magt til multinationale selskaber på bekostning af forbrugere og ansatte.

Arrangørerne havde håbet, at mindst en kvart million mennesker ville møde op i de syv tyske byer, hvor der var planlagt demonstrationer - Berlin, Hamburg, München, Frankfurt, Leipzig, Köln og Stuttgart.

Politiet vurderer ifølge nyhedsbureauet dpa, at omkring 70.000 deltog i demonstrationen i Berlin, og at rundt regnet 200.000 mennesker protesterede i de syv byer i alt.

Annonce

Tysklands socialdemokratiske økonomiminister, Sigmar Gabriel, betegner derimod handelsaftalerne som Europas bedste chance for at forme globaliseringen, så den er indrettet efter menneskers behov og ikke kun i nogle få store selskabers interesse.

- Hvis Ceta slår fejl, får vi ikke en ny chance for at forme globaliseringen på denne måde i flere årtier, siger han i et interview med avisen Bild lørdag.

- Europa er stadig det største handelsområde i verden. Vi bør udnytte denne magt, siger Gabriel.

Mandag skal hans eget regeringsparti, SPD, stemme om, hvorvidt partiet bakker op om aftalen mellem USA, Canada og EU. Gabriel er selv en varm fortaler for Ceta-aftalen, mens en del politikere på partiets venstrefløj er imod.

Også i enkelte andre lande var der mindre demonstrationer lørdag. Blandt andet i Sverige, hvor aktivister i Stockholm og Gøteborg viste deres modstand mod aftalerne, og i Østrig, hvor der var protester i Wien og Salzburg.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE