cookie-og-privatlivspolitik
Iran genoptog for nylig berigelsen af uran ved Fordow-anlægget, der ligger i den nordlige del af landet. Det vækker bekymring hos både en række store EU-lande og IAEA, at Iran tager endnu et skridt væk fra den atomaftale, der blev indgået i 2015. (Arkivfoto)
Iran genoptog for nylig berigelsen af uran ved Fordow-anlægget, der ligger i den nordlige del af landet. Det vækker bekymring hos både en række store EU-lande og IAEA, at Iran tager endnu et skridt væk fra den atomaftale, der blev indgået i 2015. (Arkivfoto)
Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Udland

IAEA: Iran har øget berigelse af uran yderligere

Fund af partikler og berigelse uden for rammerne af atomaftalen vækker bekymring hos FN's atomvagthund og EU.
11. november 2019 kl. 17:57 Af Ritzau

Annonce

Inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har fundet uranpartikler på et sted, som Iran ikke har deklareret som et atomanlæg.

Det fremgår af IAEA's seneste rapport om det iranske atomprogram, der er offentliggjort mandag.

Det fremgår ikke af IAEA-rapporten, hvilket sted det drejer sig om.

De partikler, der er fundet, er "menneskeskabte", hedder det i rapporten.

- Det er afgørende for Iran at fortsætte samarbejdet med agenturet for at opklare sagen snarest muligt, skriver IAEA ifølge nyhedsbureauet dpa.

Diplomatiske kilder har tidligere sagt, at IAEA har spurgt de iranske myndigheder til et sted, hvor Israel har hævdet, at der foregår aktiviteter, som Iran ikke har indberettet til IAEA.

Rapporten konstaterer ligeledes, at Iran har øget berigelsen af uran til 551 kilo. Atomaftalen fra 2015 tillader berigelse af op til 300 kilo uran.

Iran bryder også aftalen ved at berige uran på det underjordiske Fordow-anlæg og ved at bruge mere avancerede centrifuger til berigelsen, skriver IAEA.

I en fælles udtalelse siger EU, Frankrig, Tyskland og Storbritannien, at de er "ekstremt bekymret" over den iranske beslutning om at genstarte atomaktiviteterne.

De tre store europæiske lande og EU var med til at indgå den historiske aftale med Iran i 2015, som skal sikre, at iranerne ikke udvikler atomvåben.

I udtalelsen gentager de, at de vil "fortsætte alle bestræbelser på at bevare aftalen, som er i alles interesse".

Irans bevidste brud på aftalen er en reaktion på, at USA sidste år besluttede at trække sig ud af aftalen og genindføre sanktioner mod Iran.

Det iranske styre har sagt, at landet igen kan gå tilbage til at holde sig inden for rammerne af aftalen, hvis USA ophæver sanktionerne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce