cookie-og-privatlivspolitik
En britisk chauffør for dansk-svenske Arla Foods leverer mejerivarer til et Tesco-supermarked i London. Der er stor mangel på chauffører i Storbritannien. 25.000 europæiske chauffører forsvandt fra landet med brexit.
En britisk chauffør for dansk-svenske Arla Foods leverer mejerivarer til et Tesco-supermarked i London. Der er stor mangel på chauffører i Storbritannien. 25.000 europæiske chauffører forsvandt fra landet med brexit.
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Udland

Kriseramt Storbritannien har kun ti dage til at redde julen

Med brexit forsvandt 25.000 chauffører. Minister overvejer at indsætte hæren for at få løst transportbehov.
24. september 2021 kl. 10:32 Af Ritzau

Storbritannien har kun ti dage til at redde julen, lyder det fredag fra en interesseorganisation, der repræsenterer landets butikker og supermarkeder.

Der er en fatal mangel på chauffører, og det er delvist skabt af brexit. Det har ført til, at tankstationer har måttet lukke, og dagligvarer når ikke frem til supermarkeder.

- Lastbilchaufførerne er den lim, som holder vores forsyningskæder sammen. Uden dem er vi ude af stand til at flytte varer fra landbruget til varehusene, siger Andrew Opie, der leder British Retail Consortium.

- Medmindre der findes nye chauffører de næste 10 dage, så er det uundgåeligt, at vi vil se betydelige forstyrrelser op til julen, siger han.

Tidligere fredag sagde den konservative transportminister, Grant Shapps, til BBC, at det kan blive nødvendigt at sætte hæren ind for at løse problemet.

Annonce

- Når det handler om, hvorvidt der er en rolle for militæret, er det indlysende, at det er der, og hvis det rent faktisk hjælper, så vil vi bringe det i spil, siger Shapps.

Lige her og nu er der for få chauffører i landet til at køre brændstof og dagligvarer ud i landet. 25.000 af de udenlandske chauffører er vendt tilbage til Europa, da den britiske afsked med EU blev endegyldig for godt ti måneder siden.

Brexit, en akut mangel på naturgas, stigende inflation og manglen på chauffører er en giftig cocktail, der i disse dage og uger er i gang med trække Storbritannien ned.

- Jeg vil se på enhver mulighed for at løse problemet, siger transportministeren.

Men han afviser at lukke "billigere europæiske chauffører" ind i Storbritannien igen, for det kan udkonkurrere britiske lastbilchauffører.

Annonce

Storbritannien kunne godt bruge de chauffører nu, for olieselskabet BP har været nødt til at lukke nogle af sine tankstationer, fordi det ikke kan få tankvogne kørt ud, og supermarkeder melder om, at de ikke kan få kørt dagligvarer ud.

Supermarkeder og landmænd har i månedsvis råbt op om, at manglen på chauffører kan blive et kæmpeproblem.

Lige nu mangler der 90.000 lastbilchauffører i landet, skriver Reuters.

Regeringen overvejer, om det kan løses ved at gøre det nemmere at erhverve sig et kørekort til lastbiler.

Men krisen stopper ikke her.

Annonce

Storbritannien er blevet særligt hårdt ramt af mangel på naturgas. Det er et problem, der kan mærkes over hele Europa lige nu.

Britisk industri har slået alarm, fordi det vil sætte produktionen i stå i visse virksomheder. Hundredtusinder af briter er afhængige af naturgas til opvarmning og madlavning.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE