cookie-og-privatlivspolitik
CDU's partileder og kanslerkandidat, Armin Laschet, vil trods tilbagegang arbejde hårdt for en konservativt ledet regering, siger han i en tale på valgaftenen.
CDU's partileder og kanslerkandidat, Armin Laschet, vil trods tilbagegang arbejde hårdt for en konservativt ledet regering, siger han i en tale på valgaftenen.
Foto: Ina Fassbender/Ritzau Scanpix

Udland

Laschet: Vi vil gøre alt for at få CDU-ledet regering

Tyskland ser ud til få en regering med tre partier, siger Laschet, der lover at kæmpe for, at CDU leder den.
26. september 2021 kl. 19:16 Af Ritzau

Trods en markant tilbagegang ved søndagens valg til Forbundsdagen i Tyskland tror den konservative kanslerkandidat, Armin Laschet, på en regering ledet af CDU/CSU.

- Vi kan ikke være tilfredse med resultatet af valget, siger Laschet ifølge nyhedsbureauet Reuters i en tale til CDU-støtter på valgaftenen.

En prognose viser, at det konservative parti halter godt halvandet procentpoint efter det socialdemokratiske SPD med kanslerkandidat Olaf Scholz i spidsen.

Hvis prognoserne og valgstedsmålingerne holder stik, står CDU/CSU til det værste valgresultat siden perioden lige efter Anden Verdenskrig.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at danne en regering ledet af os, CDU/CSU, lover Laschet sine vælgere.

Annonce

- Som det ser ud, bliver det for første gang en forbundsregering med tre koalitionspartier, siger han i talen.

En stemme på de konservative er en stemme mod en "venstredrejet forbundsregering", siger han.

- Tyskland har brug for en fremtidskoalition, der kan modernisere vores land, lyder det blandt andet fra Laschet.

De første prognoser fra de to store tyske tv-stationer, ARD og ZDF, tyder på næsten dødt løb mellem de to største partier, CDU/CSU og socialdemokratiske SPD.

Ifølge ARD ligger begge partier lige omkring 25 procent, dog med en lille føring til SPD. Tv-stationen ZDF har en lidt større føring - 25,8 - til SPD mod 24,2 til CDU/CSU.

Annonce

Uanset hvor resultatet lander, er det en betydelig tilbagegang i forhold til det seneste valg i 2017, hvor CDU/CSU med forbundskansler Angela Merkel i spidsen fik 32,9 procent af stemmerne.

CDU/CSU kan forsøge at danne en koalition med to mindre partier, det liberale FDP og De Grønne. Det er den mulighed, der i Tyskland kaldes Jamaica-koalitionen på grund af de tre partiers farver, der svarer til det jamaicanske flag.

De konservative kan muligvis også fortsætte i regering med SPD, skriver nyhedsbureauet dpa. Det vil i givet fald være en fortsættelse af den såkaldte storkoalition, som Merkel har været i spidsen for i de seneste år - hvis altså Scholz og resten af SPD ønsker det.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE