cookie-og-privatlivspolitik
Norske eksperter fastslår efter omfattende undersøgelser, at Edvard Munch selv stod for en mystisk inskription på sit berømte maleri "Skriget". "Kan kun være malet af en vanvittig", står der i det ikoniske maleris øvre, venstre hjørne.
Norske eksperter fastslår efter omfattende undersøgelser, at Edvard Munch selv stod for en mystisk inskription på sit berømte maleri "Skriget". "Kan kun være malet af en vanvittig", står der i det ikoniske maleris øvre, venstre hjørne.
Foto: Poppe, Cornelius/Ritzau Scanpix

Udland

Munch skrev selv omstridt inskription på berømt maleri

"Kan kun være malet af en vanvittig", skrev Edvard Munch selv på sit ikoniske maleri "Skriget".
22. februar 2021 kl. 16:49 Af Ritzau

Annonce

Norske eksperter fastslår efter omfattende undersøgelser, at Edvard Munch selv stod for en mystisk inskription på sit berømte maleri "Skriget".

- Kan kun være malet af en vanvittig, står der i det ikoniske maleris øvre, venstre hjørne.

Nye undersøgelser i forbindelse med, at maleriet konserveres og undersøges, har ført frem til en forklaring på den underlige sætning i den røde himmel på maleriet, skriver Nasjonalmuseet i Oslo i en pressemeddelelse.

- Der er ingen tvivl om, at påskriften er Munchs egen. Både håndskriften og hændelser fra den periode, hvor Munch viste maleriet frem for første gang i Norge, peger i samme retning, siger kurator Mai Britt Guleng fra Nasjonalmuseet, som ejer førsteudgaven fra 1893.

Dette findes sammen med fem andre versioner af samme motiv.

Annonce

Inskriptionen nævnes første gang i forbindelse med en udstilling i København i 1904 - 11 år efter Munch havde malet billedet.

Kuratorerne har blandt andet analyseret håndskriften og holdt den op mod Edvard Munchs breve og dagbøger.

Baggrunden er den kritik, som maleren fik, da han udstillede "Skriget" første gang sammen med flere andre malerier i efteråret 1895.

Kunstkritikeren Henrik Grosch skrev dengang, at man ikke længere kunne betragte Munch som en mand med en normal hjerne, mens andre satte spørgsmålstegn ved Munchs mentale tilstand.

Dette skal have gået Munch meget stærkt på.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE