cookie-og-privatlivspolitik
På et møde i World Economic Forum i Vietnam torsdag erkender Myanmars politiske leder, Aung San Suu Kyi, at situationen i Rakhine kunne været håndteret bedre.
På et møde i World Economic Forum i Vietnam torsdag erkender Myanmars politiske leder, Aung San Suu Kyi, at situationen i Rakhine kunne været håndteret bedre.
Foto: Ye Aung Thu/Ritzau Scanpix

Udland

Myanmars Suu Kyi: Vi kunne have håndteret Rakhine bedre

Siden august sidste år er 700.000 rohingyaer flygtet fra delstaten Rakhine i Myanmar til Bangladesh.
13. september 2018 kl. 04:28

Annonce

Regeringen i Myanmar kunne have håndteret situationen i delstaten Rakhine bedre.

Det erkender Myanmars politiske leder, Aung San Suu Kyi, på et møde i World Economic Forum i Vietnam torsdag.

- Set i bakspejlet er der måder, hvorpå situationen kunne være håndteret bedre, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Siden Myanmars hær i august sidste år indledte en offensiv mod det muslimske rohingya-mindretal, er 700.000 rohingyaer flygtet fra Rakhine til Bangladesh.

Mange af dem har fortalt om, hvordan soldater har dræbt deres familiemedlemmer og brændt deres landsbyer ned.

- Men vi mener, at for at have en langsigtet sikkerhed og stabilitet er vi nødt til at være retfærdige over for alle parter. Vi kan ikke vælge, hvem der skal beskyttes af retssikkerheden, siger Aung San Suu Kyi.

Myanmar er under stort internationalt pres på grund af krisen i Rakhine i den nordlige del af landet.

I en rapport anbefalede FN for nylig, at Myanmars hærchef og andre ledere i hæren bør retsforfølges for folkedrab på de muslimske rohingyaer.

Der rettes også skarp kritik mod Aung San Suu Kyi, der tidligere blev set som et af verdens største demokratiikoner og har modtaget Nobels fredspris.

Hun har "ikke brugt sin etablerede position som leder af regeringen eller sin moralske autoritet til at dæmme op for eller forhindre de løbende begivenheder", lød kritikken i rapporten ifølge nyhedsbureauet AP.

På mødet i World Economic Forum torsdag kommenterede Aung San Suu Kyi også en fængselsdom til to journalister fra det britiske nyhedsbureau Reuters.

- Jeg spekulerer på, om særligt mange mennesker rent faktisk har læst resuméet af dommen. Den har ikke noget med ytringsfrihed at gøre overhovedet, siger hun.

- Den har at gøre med Official Secrets Act, tilføjer hun.

Journalisterne Wa Lone og Kyaw Soe blev den 3. september hver idømt syv års fængsel efter den såkaldte "Official Secrets Act". De to er fundet skyldige i at have skaffet sig hemmelige dokumenter i forbindelse med dækningen af rohingya-krisen i Myanmar.

De er begge dømt for brud på landets love om statshemmeligheder.

- Hvis vi tror på retsstatsprincippet, så har de enhver ret til at appellere dommen og fortælle, hvorfor de mener, at dommen er forkert, siger Aung San Suu Kyi.

Dommen over de to Reuters-journalister har udløst store internationale protester.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

AF: JOHN WENNERWALD

Mette F. står fast 14. april 2019 kl. 19.43

AF: BO BRIKS RICHARDT

Kasper Rougs troværdighed 10. april 2019 kl. 17.28

Annonce