cookie-og-privatlivspolitik
Tilhængere af Tunesiens præsident, Kais Saied, fester i gaderne i hovedstaden Tunis, efter at præsidenten har suspenderet parlamentet i 30 dage og fyret landets premierminister.

2

Billeder

Tilhængere af Tunesiens præsident, Kais Saied, fester i gaderne i hovedstaden Tunis, efter at præsidenten har suspenderet parlamentet i 30 dage og fyret landets premierminister.
Foto: Fethi Belaid/Ritzau Scanpix

Udland

Tunesiens præsident fyrer premierminister og stækker parlament

Demonstrationer i Tunesiens byer søndag kulminerer med, at præsident skrider drastisk ind over for lovgivere.
25. juli 2021 kl. 23:21 Af Ritzau

Tunesiens præsident, Kais Saied, har søndag aften lokal tid fyret landets premierminister. Han har samtidig suspenderet parlamentet og medlemmernes immunitet.

Det sker efter voldelige protester i en række byer i landet.

Saied meddeler samtidig, at han vil blive en del af den udøvende magt sammen med en ny premierminister.

Under demonstrationer rundt i landet tidligere søndag lød der krav om, at premierminister Hichem Mechichi og regeringen skulle træde tilbage.

Protesterne var også rettet mod det relativt moderate islamiske parti Ennahda, der er den største gruppe i parlamentet.

Annonce

Formanden for parlamentet, Rached Ghannouchi, der også er leder for Ennahda, siger sent søndag, at Saied har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen".

- Vi anser institutionerne for stadig at være intakte, og Ennahdas tilhængere og folket vil forsvare revolutionen, siger han.

Han henviser til Det Arabiske Forår i 2011, hvor Tunesien gjorde op med landets mangeårige militante styre og fordrev den daværende præsident, Zine el Abidine Ben Ali.

Præsident Saied advarer i sin erklæring søndag aften mod enhver form for voldelig modstand mod den beslutning, han har truffet.

- Enhver, som tænker på at gribe til våben, og enhver, som måtte skyde med kugler, vil blive mødt med kugler fra de væbnede styrker, siger han.

Annonce

Præsidenten tilføjer, at beslutningen om at suspendere parlamentet vil vare i 30 dage.

Efter udmeldingen er flere af Kais Saieds tilhængere sent søndag aften gået på gaden i hovedstaden Tunis for at vise deres støtte til præsidenten.

Ifølge øjenvidner sker det samtidig med, at militærbiler har omringet landets parlament til stor jubel for Saieds støtter.

Mange borgere i Tunesien har længe været vrede over landets elendige økonomi, voksende arbejdsløshed og problemer med korruption.

Og utilfredsheden er kun blevet større under på grund af regeringens dårlige håndtering af pandemien.

Annonce

Det fik i sidste uge præsident Saied til at afgøre, at hæren skal overtage ansvaret for indsatsen mod corona.

Kais Saieds suspendering af parlamentet bliver af iagttagere set som den største udfordring af Tunesiens demokratiske forfatning fra 2014, der siger, at magten i landet skal deles mellem præsidenten, premierministeren og parlamentet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

Madfællesskab 28. september 2021 kl. 16.21

AF: JOHNNY BØGVAD

Kommentar til jeres indlæg… 28. september 2021 kl. 16.19

AF: JOHN STÆVNGAARD

Historisk øjeblik venter! 27. september 2021 kl. 11.47

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

Annonce

ANNONCE