cookie-og-privatlivspolitik
Statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med den estiske og belgiske premierminister på vej ind til topmødet i Bruxelles torsdag , hvor retsstriden med Polen er noget af det første på dagsordenen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med den estiske og belgiske premierminister på vej ind til topmødet i Bruxelles torsdag , hvor retsstriden med Polen er noget af det første på dagsordenen.
Foto: Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix

Udland

Statsminister: Polen udfordrer det europæiske samarbejde

Der bør være sammenhæng mellem udbetaling af EU-midler og retsstatsprincipper, mener Mette Frederiksen.
21. oktober 2021 kl. 14:36 Af Ritzau

Polen udfordrer "på nogle grundlæggende værdier" det europæiske samarbejde. For EU er ikke blot samarbejde på en række områder, men også et værdifællesskab.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) forud for et topmøde i Bruxelles, hvor blandt andet en drøftelse af retsstatsprincipper er på dagsordenen.

- Retssystemets uafhængighed er helt grundlæggende i et moderne demokrati, siger hun.

Drøftelsen af retsstatsprincipper er kommet på dagsordenen i sidste øjeblik.

Det er sket, fordi en afgørelse fra den øverste domstol i Polen, forfatningsdomstol, sår tvivl om, hvorvidt EU-lov altid har forrang over national lov, som EU's traktater ellers foreskriver.

Annonce

Under diskussionerne har Mette Frederiksen tænkt sig at tage ordet. Hun har imidlertid ikke tænkt sig at opfordre til at straffe Polen økonomisk for udviklingen på retsområdet.

Det er for tidligt at tage stilling til, mener hun. Hun vil afvente EU-Kommissionens indstilling, så tingene bliver gjort i rette rækkefølge.

Men grundlæggende mener statsministeren, at udbetaling af EU-midler og det at leve op til EU's værdier bør gå hånd i hånd.

- Vi synes, at det er fornuftigt med en sammenhæng, siger Mette Frederiksen.

Hun tilføjer, at hun i øvrigt mener, at diskussionen ikke handler om, hvorvidt EU-lov har forrang over national lov, men snarere om uafhængigheden i retssystemer.

Annonce

EU-præsident Charles Michel var tøvende med at putte emnet på dagsordenen. Han frygtede, at det ville overskygge andre emner som stigende energipriser og migration, som også skal drøftes.

Men det er godt, at EU's ledere får mulighed for at give deres mening til kende. Det mener den svenske statsminister, Stefan Löfven.

- Det er godt, at diskussionen kommer op, og at kommissionen har til opgave at se på, hvilke alternativer man vil anvende, for at reglerne følges, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE