Fra tirsdag 27. juli til og med torsdag 29. juli sætter Middelalder fokus på maden borgerne i Sundkøbing spiser.
SUNDKØBING Alle mennesker har et forhold til mad, vi har alle brug for mad som brændstof, og de fleste har en forestilling om, hvordan maden i middelalderen smagte. De fleste tror maden i middelalderen hovedsagligt var grød, gråt og kedeligt - og nogle gange muggent.
Dette er ikke korrekt. Maden i middelalderen, for dem der havde råd selvsagt, var et overdådigt skue. Retterne var rigt krydret med krydderier som kanel, kardemomme, safran, peber og nelliker importeret fra fjerne egne. Maden blev ikke krydret, fordi den var dårlig, men fordi det var et udtryk for rigdom og social status.
Safran kostede enorme summer og peber var sin vægt værd i guld.
Middelalderens køkken var meget varieret og spændende - årstidsbestemt selvfølgelig, da råvarerne ikke kunne holde sig, men næreringsrigt og med mange forskellige smage.
Det er klart at de riges mad var mere interessant end den fattiges, men havde man en smule penge og mulighed for at købe ordentlige råvarer, så lavede man god og nærende mad.
Fra tirsdag 27. juli til og med torsdag 29. juli sætter Middelalder fokus på maden borgerne i Sundkøbing spiser. Her vil blive kokkereret, bagt, stegt, kogt og braset til den store guldmedalje og gæsterne får mulighed for at komme tæt på madlavningen i de små hjem.
- Tirsdag og onsdag er der madshow, hvor vi iscenesætter hvordan en adelig, en håndværker og en fattig spiste. Der vil blive fortalt, serveret, spist og formidlet. Bagefter vil det være muligt at prøvesmage nogle af retterne, lyder det fra museumsinspektør Thit Birk Petersen, der opfordrer alle til at kigge forbi og smage på middelalderen.