cookie-og-privatlivspolitik
Louise med sine tre heste. Den mørke er Elix af araberrace. Aslak og hans søn Atle er haflingere.
Louise med sine tre heste. Den mørke er Elix af araberrace. Aslak og hans søn Atle er haflingere.
Foto: Lisbet Rasmussen

Ugeavisen Lolland

- Mine heste reddede mit liv

Heste kan noget helt særligt i forhold til mennesker, mener Louise Svendsen, som tilbyder hesteterapi i samarbejde med sine tre vallakker.
15. oktober 2020 kl. 07:00 Af Lisbet Rasmussen

SØLLESTED Der er høj, blå himmel over folden, hvor Louise Svendsen har sine tre heste gående. Hestene går ude året rundt - med mulighed for at komme under tag i det hvidkalkede hus, som støder op til folden.

Stald og jord hører under herregården Søllestedgaard lidt nord for Søllested, og her har Louise Svendsen haft heste gående i omkring 10 år. Indtil for nylig for sin egen skyld; men gennem det sidste årstid har hun brugt sine tre heste til hesteterapi, så deres rolige tilstedeværelse og evner som pædagogiske og terapeutiske redskaber også kan komme andre mennesker til gode.


Tanker om selvmord

I 2006 var Louise færdiguddannet som pædagog; men endnu længere har hun beskæftiget sig med heste.

- Jeg har altid elsket dyr, særligt hunde og heste, fortæller 38-årige Louise, der fra 9-års alderen har været decideret hestepige, og som 11-årig sågar hestepige med egen hest.

I 2012 gik Louise ned med stress.

Annonce

- Jeg gik med selvmordstanker, fortæller hun.

- Hvis det ikke havde været for mine heste, så tror jeg ikke, at jeg havde været her i dag. Hestene reddede simpelthen i mit liv, slår hun fast og kigger kærligt på de tre heste i folden, der tripper rundt og snuser og vil nusses på mulen.


Hesten som pædagogisk værktøj

Jeg har altid ønsket at kombinere min kærlighed til heste med min pædagogiske viden. For heste kan et eller andet i forhold til mennesker. Jeg har jo selv mærket det og også flere gange oplevet det hos andre - også selvom det drejer sig om mennesker, der egentlig ikke er til heste, forklarer Louise.

I 2018 tog hun kurset "Hesten som pædagogisk redskab" og i 2020 kunne hun kalde sig ridepædagog. I dag tilbyder hun hesteterapi i sin virksomhed LF Hesteterapi på Søllestedgaard.

Hesteterapi er en pædagogisk ridning, som kombinerer ridning og samværet med hesten på en måde, så der kommer pædagogisk fokus på den enkeltes indre processer og behov, som det lidt lærebogsagtigt lyder. Louise forklarer:

Annonce

- Vi er en hest og et mennesker, som er sammen i stedet for, at det kun er et menneske, som er ude at ride eller trave.


Nu griner Agnete

Hesteterapi er godt til alle, som trænger til ro og nærvær; men særligt mennesker med diagnoser som ADHD, autisme, stress, angst og depression har gavn af det terapeutiske samvær med heste.

Louise fortæller om sin klient, 15-årige Agnete, som hun har kendt i mange år:

- Agnete har autisme. Jeg er kommet i hendes familie i mange år og altid kendt Agnete som en stille, ja nærmest en lidt usynlig pige. Hun har aldrig vist interesse for heste; men en dag hvor hun sammen med sin mor og mig var ude ved hestene, sagde hun straks ja, da jeg spurgte, om hun ville have en lille træktur på Aslak.

- Siden har hun redet hver 14. dag, og hun har på et halvt år gennemgået en utrolig udvikling, som ingen havde set komme - heller ikke hendes mor, fortæller Louise og slutter:

Annonce

- Agnete er netop startet i et motionscenter for at få styrke og balance i kroppen. Hun kan nu - som noget nyt - med ord give udtryk for sine ønsker. Agnete er blevet en helt anden pige, som nu har let til fjol og grin. Hun giver masser af krammere og pjatter meget med sin mor.

Louise Svendsen holder åbent hus i LF Hesteterapi på Søllestedgaard lørdag 17. oktober klokken 15-19.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE