cookie-og-privatlivspolitik
Mange politikere ser helst, at Sognefogedvænget får en helt ny beboersammensætning med flere socialt stærke borgere. Måske et område for kommende Femern-arbejdere.
Mange politikere ser helst, at Sognefogedvænget får en helt ny beboersammensætning med flere socialt stærke borgere. Måske et område for kommende Femern-arbejdere.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Beboerne blev slet ikke drøftet

Tilsyneladende kommer det som en overraskelse for flere politikere, at de selv har besluttet, at mange af Sognefogedvængets beboere skal smides ud permanent ved renovering af ejendommene i Rødbyhavn - selv om det blev vedtaget i oktober. Flere partier ytrer nu støtte til beboernes kamp. Men S og V står fast.
26. april 2021 kl. 13:16 Af Daniel Brøns

RØDBYHAVN Historien om, at mange socialt udsatte beboere i Sognefogedvænget i Rødbyhavn kun kan få 500.000 i kommunegaranti for renoveringen af deres boliger, hvis de fraflytter dem permanent, medfører nu debat i partiforeningerne rundt om på Lolland. SF, Din Stemme, Lokallisten Lolland og Enhedslisten ytrer nu klart, at de ikke mener, at beboerne bør smides ud. Og fra Bente Borreskov, der er formand for Enhedslisten, lyder det umiddelbart inden deadline på avisen, at emnet slet ikke blev diskuteret ordentligt i byrådet.

- De såkaldte "fleksible" udlejningskriterier, som typisk forhindrer økonomisk udfordrede borgere i at flytte tilbage igen blev slet ikke diskuteret på byrådsmødet i oktober. Det er rigtigt, at det har været praksis i flere andre renoverings-sager, men man kunne godt have lagt op til en politisk diskussion, om det skulle være tilfældet her, siger byrådspolitikeren, der undrer sig over, at kommunen på den måde stikker en kæp i hjulet.

Også fra SF forlyder det, at sagen ikke blev drøftet ordentligt. Partiet stemte i oktober 2020 ja til renoveringen, men var ikke klar over det, hvis den beslutning medførte, at de nuværende beboere ikke måtte vende tilbage. Derfor mener partiet, at sagen bør genoptages.

Endelig ytrer partiet "Lokallisten Lolland" tvivl om lovligheden af den praksis, som kommer til at gælde for renoveringen, idet partiets leder Leo Christensen ikke mener, at det kan være i tråd med reglerne for ligestilling eller de generelle menneskerettigheder at forskelsbehandle borgere så åbenlyst som i denne sag.

- Over én kam dømmer man samtlige nuværende borgere ude på grund af økonomi. Det er negativ forskelsbehandling af førtidspensionister og pensionister. Derfor er det her en oplagt juridisk sag for ligestillingsministeren, siger Leo Christensen, der godt kan forstå det, hvis beboerne i Sognefogedvænget nedstemmer et renoveringsprojekt, der resulterer i, at de mister de boliger, som projektet handler om. Det er nemlig i sidste ende beboerne, der bestemmer.

Annonce

Sammensætning er vigtig

SOCIALDEMOKRATIET "Lolland Kommune har gennem de seneste mange år brugt mange penge på at opgradere både den almene og private boligmasse til udlejning. Vi har nedlagt utilsvarende almene boliger og revet et stort antal ejerboliger ned.

Socialdemokratiet har stået bag en opfordring til Folketinget om at skabe lovgivning der gør, at alle, uanset indkomst, kan bo i en sund bolig. Derfor mener vi, at vi i forbindelse med renoveringen af boligerne skal sikre en bedre fordeling beboerne og står således bag den foreslåede model. Socialdemokratiet vil derfor fastholde en fleksibel udlejningsmodel i forbindelse med både dette og kommende renoveringer for at sikre en større diversitet i beboersammensætningen".

Vibeke Grave


Tvangsforflyttelser udansk

DIN STEMME "Din Stemme erkender, at der kan være behov for en ændret beboersammensætning i nogle bebyggelser. Men vi vil arbejde for at denne ændring kan ske ved den almindelige omdrift i lejemålene ved fra-og tilflytning . Tvangsforflyttelser forekommer os at være en udansk fremgangsmåde."

Henning Alfred Rasmussen

Annonce

Det er formentlig ulovligt

LOKALLISTEN LOLLAND "Vi er i lokallisten ikke overraskede over denne udvikling. Prøv bare at kontakte Lejernes Landsorganisation. De kender Lolland kommune når de er værst. Husk sygehusboligerne i Maribo. Her var det beboernes millioner de havde sparet op til vedligehold, som kommunen løb med.

I Sognefogedvænget handler det også om, at kommunen ikke vil ende med at betale boligtilskud til bedre boliger. Man kunne spørge, om det overhovedet er lovligt det her. For Sognefogedvænget er slet ikke en ghetto, så det bør undersøges."

Leo Christensen


Beboerne er inddraget

VENSTRE "I Venstres byrådsgruppe støtter vi princippet om fleksibel udlejning efter disse store boligrenoveringer med kommunegaranterede lån, som under alle omstændigheder kræver genhusning i en længere periode.

Det har også været vilkårene for både Søhusene og Margrethehusene. Vi har forståelse for ønsket fra en del borgere om at kunne vende tilbage til Sognefogedvænget efter nedbygningen. Men tror samtidig, at det er til glæde for alle med en styrket beboersammensætning, uden udlejningsproblemer. Vi respekterer, at det er en beboerdemokratisk proces, som har besluttet ombygningen."

Annonce

Henrik Høegh


Lejere bør vende tilbage

SF I forbindelse med den forestående renovering har byrådet besluttet at bruge samme fremgangsmåde, som ved andre renoveringer af almene boligområder og efter de vedtagne regler for fleksibel udlejning for at sikre en varieret beboersammensætning i området.

SF har stemt ja da sagen var oppe i byrådet oktober måned 2020 og det står vi selvfølgelig ved, men indrømmet, vi havde ikke forventet at de nuværende lejere ikke ville stå forrest efter renoveringen.

De nuværende beboere skal have muligheden for at komme tilbage til Sognefogedvænget, vel vidende at når antallet af lejemål reduceres, kan ikke alle få oplyst dette ønske.

SF vil derfor foreslå, både i den konkrete sag og ved kommende renoveringer, at de lejere som bor der, også sikres at kunne vende tilbage, i det omfang de måtte ønske det og hvis der er plads.

Annonce

Lars Christiansen


En urimelig praksis

ENHEDSLISTEN Vi mener, at denne praksis er helt urimelig og det var årsagen til at jeg desværre måtte stemme imod renoveringen på byrådsmødet. Det ser ud som om, at der er mere i den renoveringssag end hvad der umiddelbart fremgår.

Så længe Enhedslisten er det eneste parti der stemmer imod 100 % (u)fleksible regler er det svært at ændre. Vi deltager i debatten og håber at de andre byrådspolitikere vil genoverveje om det virkeligt er nødvendigt og rimeligt.

Bente Borreskov


Ønsker ikke at svare

DANSK FOLKEPARTI har ikke svaret på Ugeavisens henvendelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE