Annonce
Ugeavisen Lolland

Beboerne blev slet ikke drøftet

Mange politikere ser helst, at Sognefogedvænget får en helt ny beboersammensætning med flere socialt stærke borgere. Måske et område for kommende Femern-arbejdere. Foto: Daniel Brøns

Tilsyneladende kommer det som en overraskelse for flere politikere, at de selv har besluttet, at mange af Sognefogedvængets beboere skal smides ud permanent ved renovering af ejendommene i Rødbyhavn - selv om det blev vedtaget i oktober. Flere partier ytrer nu støtte til beboernes kamp. Men S og V står fast.

RØDBYHAVN Historien om, at mange socialt udsatte beboere i Sognefogedvænget i Rødbyhavn kun kan få 500.000 i kommunegaranti for renoveringen af deres boliger, hvis de fraflytter dem permanent, medfører nu debat i partiforeningerne rundt om på Lolland. SF, Din Stemme, Lokallisten Lolland og Enhedslisten ytrer nu klart, at de ikke mener, at beboerne bør smides ud. Og fra Bente Borreskov, der er formand for Enhedslisten, lyder det umiddelbart inden deadline på avisen, at emnet slet ikke blev diskuteret ordentligt i byrådet.

- De såkaldte "fleksible" udlejningskriterier, som typisk forhindrer økonomisk udfordrede borgere i at flytte tilbage igen blev slet ikke diskuteret på byrådsmødet i oktober. Det er rigtigt, at det har været praksis i flere andre renoverings-sager, men man kunne godt have lagt op til en politisk diskussion, om det skulle være tilfældet her, siger byrådspolitikeren, der undrer sig over, at kommunen på den måde stikker en kæp i hjulet.

Også fra SF forlyder det, at sagen ikke blev drøftet ordentligt. Partiet stemte i oktober 2020 ja til renoveringen, men var ikke klar over det, hvis den beslutning medførte, at de nuværende beboere ikke måtte vende tilbage. Derfor mener partiet, at sagen bør genoptages.

Endelig ytrer partiet "Lokallisten Lolland" tvivl om lovligheden af den praksis, som kommer til at gælde for renoveringen, idet partiets leder Leo Christensen ikke mener, at det kan være i tråd med reglerne for ligestilling eller de generelle menneskerettigheder at forskelsbehandle borgere så åbenlyst som i denne sag.

- Over én kam dømmer man samtlige nuværende borgere ude på grund af økonomi. Det er negativ forskelsbehandling af førtidspensionister og pensionister. Derfor er det her en oplagt juridisk sag for ligestillingsministeren, siger Leo Christensen, der godt kan forstå det, hvis beboerne i Sognefogedvænget nedstemmer et renoveringsprojekt, der resulterer i, at de mister de boliger, som projektet handler om. Det er nemlig i sidste ende beboerne, der bestemmer.

Sammensætning er vigtig

SOCIALDEMOKRATIET "Lolland Kommune har gennem de seneste mange år brugt mange penge på at opgradere både den almene og private boligmasse til udlejning. Vi har nedlagt utilsvarende almene boliger og revet et stort antal ejerboliger ned.

Socialdemokratiet har stået bag en opfordring til Folketinget om at skabe lovgivning der gør, at alle, uanset indkomst, kan bo i en sund bolig. Derfor mener vi, at vi i forbindelse med renoveringen af boligerne skal sikre en bedre fordeling beboerne og står således bag den foreslåede model. Socialdemokratiet vil derfor fastholde en fleksibel udlejningsmodel i forbindelse med både dette og kommende renoveringer for at sikre en større diversitet i beboersammensætningen".

Vibeke Grave

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tvangsforflyttelser udansk

DIN STEMME "Din Stemme erkender, at der kan være behov for en ændret beboersammensætning i nogle bebyggelser. Men vi vil arbejde for at denne ændring kan ske ved den almindelige omdrift i lejemålene ved fra-og tilflytning . Tvangsforflyttelser forekommer os at være en udansk fremgangsmåde."

Henning Alfred Rasmussen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er formentlig ulovligt

LOKALLISTEN LOLLAND "Vi er i lokallisten ikke overraskede over denne udvikling. Prøv bare at kontakte Lejernes Landsorganisation. De kender Lolland kommune når de er værst. Husk sygehusboligerne i Maribo. Her var det beboernes millioner de havde sparet op til vedligehold, som kommunen løb med.

I Sognefogedvænget handler det også om, at kommunen ikke vil ende med at betale boligtilskud til bedre boliger. Man kunne spørge, om det overhovedet er lovligt det her. For Sognefogedvænget er slet ikke en ghetto, så det bør undersøges."

Leo Christensen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beboerne er inddraget

VENSTRE "I Venstres byrådsgruppe støtter vi princippet om fleksibel udlejning efter disse store boligrenoveringer med kommunegaranterede lån, som under alle omstændigheder kræver genhusning i en længere periode.

Det har også været vilkårene for både Søhusene og Margrethehusene. Vi har forståelse for ønsket fra en del borgere om at kunne vende tilbage til Sognefogedvænget efter nedbygningen. Men tror samtidig, at det er til glæde for alle med en styrket beboersammensætning, uden udlejningsproblemer. Vi respekterer, at det er en beboerdemokratisk proces, som har besluttet ombygningen."

Henrik Høegh

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lejere bør vende tilbage

SF I forbindelse med den forestående renovering har byrådet besluttet at bruge samme fremgangsmåde, som ved andre renoveringer af almene boligområder og efter de vedtagne regler for fleksibel udlejning for at sikre en varieret beboersammensætning i området.

SF har stemt ja da sagen var oppe i byrådet oktober måned 2020 og det står vi selvfølgelig ved, men indrømmet, vi havde ikke forventet at de nuværende lejere ikke ville stå forrest efter renoveringen.

De nuværende beboere skal have muligheden for at komme tilbage til Sognefogedvænget, vel vidende at når antallet af lejemål reduceres, kan ikke alle få oplyst dette ønske.

SF vil derfor foreslå, både i den konkrete sag og ved kommende renoveringer, at de lejere som bor der, også sikres at kunne vende tilbage, i det omfang de måtte ønske det og hvis der er plads.

Lars Christiansen

Artiklen fortsætter efter annoncen

En urimelig praksis

ENHEDSLISTEN Vi mener, at denne praksis er helt urimelig og det var årsagen til at jeg desværre måtte stemme imod renoveringen på byrådsmødet. Det ser ud som om, at der er mere i den renoveringssag end hvad der umiddelbart fremgår.

Så længe Enhedslisten er det eneste parti der stemmer imod 100 % (u)fleksible regler er det svært at ændre. Vi deltager i debatten og håber at de andre byrådspolitikere vil genoverveje om det virkeligt er nødvendigt og rimeligt.

Bente Borreskov

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker ikke at svare

DANSK FOLKEPARTI har ikke svaret på Ugeavisens henvendelse.

  • Mange politikere ser helst, at Sognefogedvænget får en helt ny beboersammensætning med flere socialt stærke borgere. Måske et område for kommende Femern-arbejdere. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier