Annonce
Ugeavisen Lolland

En Maribopige med fjer i hatten

På Resens bykort fra ca. 1677 vises klart, at klostret er nedlagt. Men amtskriverens hus - hvor Leonora Christina senere flyttede ind - ligger her som kirkens nærmeste nabo. Foto: Arkiv

Leonora Christine var slet ikke i kloster i Maribo, som mange tror. Det vurderer historikeren Knud Oldin, der her fortæller hele historien.

MARIBO Udtrykket, han/hun har vist fået en fjer i hatten, kendes stadigvæk af mange, virkeligheden er, at det stammer fra Christian den fjerdes tid i forbindelse med kongelige jagter, hvor de kongelige havde en stor hvid fjer i hatten så det var synligt hvor de befandt sig, sikkert af sikkerhedsgrunde.Leonora Christina var kongedatter, men fra hendes adelige slægt, ikke regnet som kongelig og det hævnede hun sig ved, altid, at bære en stor hvid fjer i sin hat, kongelig eller ikke kongelig!

Derfor findes der ikke en eneste afbildning af hende, i hendes storhedstid, uden at det er med en fjer i hatten.

Holberg skriver i Danmarks riges Historie: Det var ved Mikkelsdags tide, Leonora Christina flyttede ind i Maribo kloster.Mikkelsdag var d. 29. september, året var 1685.

Efter 22 års fangenskab i Blåtårn i København, var hun endeligt blevet løsladt, 64 år gammel skulle hun nu tilbringe sit livs aften på Lolland, men ikke i kloster, som man fejlagtigt kan tro, ud fra det nævnes, at hendes bolig var i Maribo kloster.Sandheden er, at klostret blev nedlagt under Chr. IV i 1621.Nonneklostret blev simpelthen nedlagt på grund af utugt, splid og ufred.Det der mødte Leonora Christina var faldefærdige halvt nedbrudte bygninger, kun et hus var beboeligt, førhen beboelse for klostrets abbedisse, nu bolig for amt skriveren og som ligeledes havde været opholdssted for finere tilrejsende, der blandt andre måtte vente på at blive færget over fra Rødby til Femern når vejr og vind tillod det.

Med andre ord, Leonora Christina gik ikke i kloster og måtte underordne sig de strenge klosterregler, det var i huset på hjørnet af den nordlige kirkeplads og klostergade, at Leonora flyttede ind Mikkelsdag, efter at amt skriveren var blevet anvist en anden bolig i byen.

13 år skulle det blive til i Maribo. "På nådsens brød" som hun selv udtrykker det, men vi ved at hendes halvfætter, Kong Christian d. V. sørgede godt for hendes underhold, hun fik hvad hun havde brug for i den daglige husholdning, der indbefattede et tjenerskab på ikke mindre end 11 personer plus heste og vogn.Tiden brugte hun bl.a. til skriverier, forsøg på at inddrive gammel gæld, en alterdug til kirken, samt et maleri hvor hun stiger til himmels og modtages af Gud fader selv.

Døden kom ganske udramatisk til hende d. 16 marts 1698. Da havde hun levet 76 år 8 måneder og 8 dage, som skrevet står i Maribo Domkirke hvor hun blev gravlagt samme år, den 6. april. Da man åbnede kisten i 1829 fandt man, til stor overraskelse, kun tre barnelig samt nogle guldtråde og ingen havde nogen anelse om hvad der var blevet af Leonora Christina. En teori var, at en af hendes sønner, der havde gjort karriere i Østrig havde fået bragt liget dertil, en teori jeg ikke tror på, jeg har en anden. At hun, også ved hjælp af sønnerne i al hemmelighed blev overført til Roskilde og der begravet under gulvet i Chr. Den Fjerdes kapel. Hvis det kunne være rigtigt, kan jeg kun tilføje, så fik kongedatteren den sidste fjer i hatten.

Leonora Christine var slet ikke i kloster, som mange tror. Foto: Arkiv
  • På Resens bykort fra ca. 1677 vises klart, at klostret er nedlagt. Men amtskriverens hus - hvor Leonora Christina senere flyttede ind - ligger her som kirkens nærmeste nabo. Foto: Arkiv
  • Leonora Christine var slet ikke i kloster, som mange tror. Foto: Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier