Annonce
Underholdning

Det rigtige træningsudstyr – løbesko

Running shoes while jogging, sports, training or workout Foto: Markus Mainka

ANNONCE Det kan være svært at finde ud af, hvilken løbesko der passer bedst til ens fod, især hvis man er nybegynder. Udvalget er enormt og rådene er mange i sportsbutikkerne. Her er en liste over, hvad der er vigtigt at være opmærksom på ved køb af nye løbesko

Når du skal ud at købe en ny løbesko, er der mange forskellige forhold, du skal være opmærksom på, og du skal blandt andet kigge efter:

En sko, der passer din fod
Uanset om du løber korte eller lange ture, skal du have en sko, der er lidt større end din fod. Løber du for eksempel mere end 15 km pr. tur, skal du have en sko, der måler 1 cm fra tå til sko, men hvis du løber mindre end 15 km pr. tur, skal der kun være 0,5 cm fra tå til sko. Din fod hæver nemlig, når du løber meget lange ture, og svangen falder lidt ned.

Et ordentligt materiale
Det er bedst, hvis materialet i overdelen af skoen er elastisk, for så kan det give sig i forhold til foden. Især hvis du har knyster, er det vigtigt at være opmærksom på skoens fleksibilitet.

Skoens vægt
Hvis du skal kunne løbe hurtigt, er det vigtigt at vælge en let sko, da bare 50 g ekstra vægt giver merarbejde på en almindelig løbetur. Så vær opmærksom på, at jo mere stødabsorbering og pronations støtte, skoen har, des mere vejer den.

Blød eller fast stødabsorbering
En sko kan være god, uanset om den har blød eller fast stødabsorbering, så det er op til den enkelte løber, hvilken type absorbering der føles bedst. Sædvanligvis vil man dog sige, at de bløde sko er gode til langdistance løb.

Hælkappen
For at din fod ikke glider rundt i skoen, er det vigtigt, at den bliver stabiliseret, og det gør den ved, at hælkappen har et fast greb rundt om hælen. Vær opmærksom på at hælkappen føles solid og ikke alt for blød, og desuden ikke irriterer din akillessene, da det kan forårsage slemme skader.

Løbeskoens sål
Hvis du har en neutral løbestil, skal du typisk have en sko med en fleksibel sål, da din fod godt kan arbejde naturligt. Derimod skal du have en sko, der er mere stabil, hvis du overpronerer, når du løber, og det får du med en sko, der har kile i sålen, da det gør skoen stivere og dermed styrer fodens overpronation.

Tåboksen
Tæerne må ikke blive klemt, mens du løber, så du skal derfor også have en sko, der beskytter dine tæer mod stød, og det finder du ved at prøve forskellige sko. Du skal kunne sprede dine tæer i skoene.

Når du har prøvet dig frem og fundet den rigtige type løbesko, kan du med fordel besøge onlineshoppen billigsport24.dk, hvor de sælger mange forskellige løbesko, blandt andet de ekstremt populære Asics Kayano og Nimbus, som er deres bestsellers.

Bind løbeskoene korrekt
Når du har købt dine nye løbesko, er der lidt mere, du skal være opmærksom på – nemlig hvordan du binder snørebåndene. For der er faktisk rigtig mange løbere, der ikke binder deres snørebånd stramt nok, og så mister de dyre løbesko med perfekt større og det hele jo helt sin mening.
Når man ikke binder sine løbesko stramt nok, sker der det, at man mister den pronations- eller supinationsstøtte, som man ellers har betalt for, at skoen skal kunne. Foden får simpelthen ikke den støtte, den skal have, fordi den glider rundt i skoen. Derfor skal du lave en snørelås, som er rigtig god, når du har en smal fod eller høj vrist. En snørelås laver du ved at tage det øverste snørehul i skoen i brug, og det vil holde løbeskoen ordentligt fast til foden.

  • Running, jogging, sports, training
    Running shoes while jogging, sports, training or workout Foto: Markus Mainka
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier