cookie-og-privatlivspolitik
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, holder tale til partiets valgfest på Christiansborg efter valget onsdag.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, holder tale til partiets valgfest på Christiansborg efter valget onsdag.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Valg

Mette Frederiksen kan blive den yngste danske statsminister

Med 41 år bag sig står Socialdemokratiets formand muligvis til at blive den yngste statsminister nogensinde.
06. juni 2019 kl. 11:39

Annonce

Det bliver en vanskelig opgave for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at skulle forhandle om en ny regering med sig selv i spidsen.

Men hvis det lykkes Frederiksen, bliver hun den yngste leder af Danmark, der har været siden indførelsen af demokratiet omkring 1848.

Det viser en optælling, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af en oversigt over statsministre, premierministre og konseilspræsidenter.

Torsdag, dagen efter valget, er Mette Frederiksen 41 år.

Den hidtil yngste politiske leder, der har været i Danmark, var Carl Theodor Zahle. Han blev radikal konseilspræsident 28. oktober 1909 som 43-årig.

Den ældste, der har været i Danmark, var ifølge optællingen Anders Sandøe Ørsted på 74 år, da han blev premierminister uden for sit parti i 1853.

Statsministerposten er blevet skiftet ud 51 gange siden 1848. Gennemsnitsalderen fra dengang til nu er 54,25 år.

Ved valget onsdag, der blev afholdt på grundlovsdag, endte de røde partier med at få 91 mandater og dermed vinde valget. Der er Alternativets fem mandater dog ikke talt med.

Det er derimod ikke gået ligeså godt for blå blok, der endte på 75 mandater, hvis Nye Borgerliges fire mandater ikke er talt med.

Af andre yngre politiske ledere nævner Jyllands-Posten Hans Hedtoft (S), der var 44 år gammel, da han tiltrådte første gang i 1947.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var begge 44 år, da de fik regeringsmagten.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her