cookie-og-privatlivspolitik
Annemette Schønberg Johnsen (SF), Alternativets Flemming Engler (midtfor) og Johannes O. K. Kristensen (K) var også omkring beskyttelse af naturen, erhvervsvenlighed og gode cykelstier og budsforbindelser i debatten.
Annemette Schønberg Johnsen (SF), Alternativets Flemming Engler (midtfor) og Johannes O. K. Kristensen (K) var også omkring beskyttelse af naturen, erhvervsvenlighed og gode cykelstier og budsforbindelser i debatten.
Foto: Anders Knudsen

Valg

Velfungerende hverdag kan styrke bosætningen

VIDEO: Byrådskandidaterne havde mange bud på, hvordan man tiltrækker og fastholder flere tilflyttere, da Folketidende holdt digitalt folkemøde.
12. oktober 2021 kl. 13:30 Af Niki Treumer Mogensen

GULDBORGSUND Styr på de basale ting, så hverdagslivet fungerer, mere fællesskab, fokus på de ting, der gør, at Guldborgsund Kommune skiller sig ud og meget mere.

De tre deltagende byrådskandidater i debatten om emnet bosætning havde mange gode bud på, hvordan denne styrkes, da Folketidende holdt digitalt folkemøde forleden.

For Annemette Schønberg Johnsen (SF) at se handler det blandt andet om boliger.

- De gode bosættere er mange forskellige slags, og vi skal først og fremmest have noget, de kan bo i, som kan betales af alle, lagde hun ud i debatten og opremsede derefter i flæng:

- Der skal være steder, man kan få passet sine børn, kulturliv, restauranter og smuk natur, man kan komme ud i. Vi har meget, men vi skal passe på, at vi ikke sparer det væk. Der skal være det basale - man skal kunne komme rundt i kommunen også med offentlig trafik.

Annonce

Det vakte genklang hos Det Konservative Folkepartis spidskandidat Johannes O. K. Kristensen, der fortalte, at han og familien var flyttet til området udefra for 3,5 år siden, og at han dermed vidste, hvad tilflyttere vil have.

- Min kone og jeg fandt Radsted umanerligt naturskønt. Der er gode cykelstier, så vores to største børn selv kan cykle til BK Frem og spille fodbold, i svømmehallen og i skole, og det kunne de ikke i Nordsjælland. Det har været alfa og omega for, at vores familie har kunnet fungere, for jeg har et travlt arbejde og er tidspresset, sagde han og gav yderligere eksempler:

- Børnehave og vuggestue fungerer, og vi er taknemmelige for den måde, skolen i Sakskøbing har fungeret på. Folkeskoler fungerer upåklageligt, og det er ikke noget, der kommer af sig selv.

Flemming Engler fra Alternativet påpegede imidlertid, at det ikke fungerer lige godt alle steder i kommunen.

- Det er vigtigt, at vi husker, at tilflytning ikke kun er i vores hovedbyer, men i hele vores kommune. På hele Nordfalster er der dårlig internetforbindelse og dårlige busforbindelser, og børn skal kunne komme rundt, sagde han, der ikke nødvendigvis mente, at der var for meget fokus på Nykøbing, men at der havde været for lidt på resten af kommunen.

Annonce

Han mente desuden, at man skal gøre mere ud af de steder, man har, herunder naturen for eksempel ved Gedser.


Fællesskab er en nøgle

Lidt over halvdelen af dem, der flytter til Guldborgsund Kommune, flytter væk igen indenfor tre-fire år.

Den udfordring havde Annemette Schønberg Johnsen et bud på en løsning på.

- Man kan sidde meget alene ude i de små samfund. Man kunne for eksempel parre nogle mennesker, så der var nogle børnefamilier, der kunne sige hej til nytilflyttede børnefamilier. De fleste voksne er på arbejde det meste af dagen, og så trækker fjernsynet eller komfuret, og man ser måske ikke sine naboer så meget, men måske man kunne lave mere fællesskab.

Hun og Johannes O. K. Kristensen understregede vigtigheden af, at der tilbydes offentlige arbejdspladser, og hvad der tilbydes i disse stillinger.

Annonce

- Vi ligger i det område, hvor man er lavest lønnet, så vi skal konkurrere på arbejdsmiljø, medbestemmelse, og at de bliver fagligt dygtigere her. Det er svært, når der gennem mange år er sparet, så det er så presset, at der ikke er overskud til at tage efteruddannelse, sagde SF'eren, mens den konservative meddebattør på falderebet nævnte også erhvevsvenlighed som et vigtigt parameter i bosætningen.

Se hele debatten om bosætning i valgsektionen på www.folketidende.dk, hvor der i den kommende tid kommer endnu flere politiske debatter med lokale kandidater.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE