cookie-og-privatlivspolitik
Oberst Claus von Stauffenberg venter her yderst til venstre på at hilse på Adolf Hitler.
Oberst Claus von Stauffenberg venter her yderst til venstre på at hilse på Adolf Hitler.
Foto: Privat

WeekendTid

Attentatet på Hitler mindes

Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
21. august 2019 kl. 06:03 Af Jørgen Lind

Annonce

For nylig var det 75 år siden, verdenshistorien næsten tog en ny vending, da tyske officerer søgte at tage livet af Adolf Hitler. Attentatet, der mislykkedes, mindes blandt andet med en omfattende udstilling, "Der Führer ist tot - Attentat und Staatstreichsversuch am 20. Juli 1944", på Militärhistorische Museum der Bundeswehr indtil 3. december.

Som sikkert bekendt anbragte oberst Claus von Stauffenberg bomber i en taske i en barak på Ulveskansen i Østpreussen, et af Hitlers militære hovedkvarterer. Her skulle Føreren have sin daglige situationsrapport af hærcheferne, men et besøg af Italiens diktator, Mussolini, fremrykkede mødet, så von Stauffenberg nåede kun at tidsindstille den ene af de to medbragte bomber. Hitlers liv blev formentlig også reddet af den massive træbordplade, som tasken var anbragt under, og fordi en af mødets deltagere uforvarende flyttede tasken med bomben væk fra Hitler.

Attentatforsøget var en del af Operation Valkyrie, iværksat af antinazistiske officerskredse. På særudstillingen kan man blandt andet se barakken, inklusive det store træbord, i form af en tro kopi, som for 11 år siden blev lavet til Hollywood-filmen "Operation Valkyrie" med Tom Cruise i rollen som von Stauffenberg. Metro-Goldwyn-Mayer har stillet kulissen gratis til rådighed for museet.

Det militærhistoriske museum ligger på Olbrichtplatz i Dresden. General Friedrich Olbricht var en af Operation Valkyries hovedpersoner. Han blev hængt sammen med von Stauffenberg natten til 21. juli.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59

AF: BJARKE ROSENKILDE

Henrik Sass Larsen tilbage… 04. september 2019 kl. 23.40

Annonce