cookie-og-privatlivspolitik
Phlox

3

Billeder

Phlox

WeekendTid

Haven i september

Folketidendes haveskribent havearkitekt Hans Jørgen H. Olsen kommer med gode tip til haven i september.
03. september 2018 kl. 05:05 Af Hans Jørgen H. Olsen

Annonce

September regnes normalt for at være den første efterårsmåned. Som det siges: "'Når frugten modner, dahlia og krysantemum springer ud, dagene bliver kortere og duggen kraftig, er efteråret på vej". Vejrmæssigt kendetegnes september med en stigende hyppighed af lavtrykspassager med efterfølgende nedbør, blæst og eventuelt efterårsstorme. Men bliver måneden. præget af højtryk, så kan vi få sommeragtige temperaturer og kun ringe nedbør. I slutningen af september kan der optræde nattefrost på udsatte steder inde i landet, fortrinsvis i lavninger og dale.

September er også høstmåneden. Kartoflerne kan høstes, og hvis de lagres rigtigt, kan de holde sig længe. Kartoflen er jo en ret ny spise. Her til lands kendte man ikke kartoflen før det 16. århundrede, og først i det 18. århundrede begyndte man at dyrke den. Men først senere ind i det 19. århundrede fik man øjnene op for dens sande værdi. Det var Columbus, der havde kartoflen med fra Amerika, men det tog sin tid, før den blev værdsat.

I frugthaven høstes æbler og pærer. De skal høstes på det rigtige tidspunkt, ikke for tidligt og ikke for sent, da det ellers går ud over form, farve og smag. Du har valgt det rigtige tidspunkt, hvis de høstede frugter har brune kerner, grønne frugter er lysegrønne til gule og de andre er røde, især på solsiden. Er frugten desuden let at dreje af stilken, er den plukkemoden.

September er en god plantemåned for alle stedsegrønne træer og buske. Husk at vande grundigt i forbindelse med plantningen.

I september blomstrer mange blomster og stauder for eksempel Agapanthus, Gladiolus, Aconitum, Anemone japonicum, Asters,Chrysanthemum, Lavatera, Phlox med flere. Af blomstrende buske kan nævnes Hibiscus og Hydrangea.

September er også den bedste måned til at plante blomsterløg. Køb dem og plant dem, så snart de kommer til salg i butikkerne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

AF: JOHN WENNERWALD

Brystkræftsafdeling flyttes 30. juni 2019 kl. 22.05

Annonce