Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
Mens hverdagens øl var tynd og føden simpel, var mad og drikke ved renæssancens overklasse-gilder både raffineret og overdådig og ikke mindst præget af stærke smagsindtryk.
De store gilder var ofte rigtige herregilder, domineret af et maskulint drukfællesskab. Man kender det fra den østjyske herregård Gammel Estrups historie, hvor den mægtige herremand Eske Brock i sin dagbog skrev, hvordan han ofte var i festligt lag og drak tæt med sine standsfæller.
Dansk Center for Herregårdsforskning arrangerer 26. april et "herregilde" i herregårdsmuseet Gammel Estrups renæssancesal, hvor gæsterne kommer med på en rejse tilbage til renæssancens fester og herregårdsmiljøer.
Mens aftenens deltagere nyder et måltid og drikkevarer, inspireret af smagsuniverset for 400 år siden, øser to herregårdsforskere af deres viden om datidens magtfulde adel og dens omfattende drikkekultur.
Aftenens kok, Nils Seidelin Petersen fra Michelin-restauranten Substans i Aarhus, tager udfordringen op og gentænker i aftenens anledning datidens yndede retter og drikkevarer i en række moderne serveringer.
Maden ledsages af øl fra lokale bryggerier og hjemmebrygget mjød.