Annonce
112

Forsvaret gjorde intet for at tjekke irakeres skæbne

Jesper Helsø var øverste chef for Forsvaret, da den danske bataljon i det sydlige Irak besluttede at gå med i operation Green Desert. Han har været blandt de mange afhørte i Østre Landsret. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Ritzau Scanpix

Juridisk fejl i direktiv hos Forsvaret. Dansk ja til operation var årsag til hårdhændet behandling af irakere.

En lokal avis i Basra i det sydlige Irak kunne i december 2004 fortælle om tortur af tilbageholdte. Også danske styrker blev kritiseret i avisen Al Manarah.

Danskerne havde deltaget i operation Green Desert sammen med britiske soldater og irakiske sikkerhedsstyrker tidligt om morgenen 25. november.

I landsbyen Az Zubayr var en stribe beboere blevet tilbageholdt. De havde fået en voldsom behandling hos de lokale myndigheder, fortalte avisen.

Alligevel forholdt oberst John Dalby, chefen for den danske bataljon, og hans medarbejdere sig passive. De udfoldede ikke aktive bestræbelser for at lokalisere de tilbageholdte "og forvisse sig om, at de var i god behold", skriver Østre Landsret i en principiel dom fredag.

Det danske forsvar svigtede sit ansvar ved overhovedet at deltage i operation Green Desert. Man vidste, at der var en reel risiko for, at tilfangetagne irakere ville få en inhuman behandling hos lokale myndigheder.

Den danske bataljons beslutning om at hjælpe irakiske sikkerhedsstyrkers forsøg på at fange såkaldte oprørere er ansvarspådragende, fastslår landsretten.

Derfor er 18 irakere, der blev taget til fange, hver blevet tilkendt en godtgørelse på 30.000 kroner. De blev slået og sparket. Også elektriske stød og falanga - slag under fodsålerne - blev de udsat for.

Men risikoen for tortur og mishandling var danske myndigheder ikke bevidst om, mener de tre dommere.

Uden et dansk ja til operationen med deltagelse af 350 danske soldater, var beboerne i Az Zubayr ikke blevet omringet og anholdt, fastslår retten.

Og der er en direkte årsagssammenhæng mellem den danske bataljons ja til operationen og de slag og spark, som de tilbageholdte senere fik.

Både Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen og bataljonen burde have vidst, at der bestod en reel risiko for, at de tilfangetagne under den senere irakiske varetægt "ville blive udsat for inhuman behandling", hedder det i dommen.

Konklusionen baseres blandt andet på forklaringer, som tidligere danske ambassadører i Irak har givet landsretten.

Dommerne kommer også med et bud på, hvorfor det gik galt. Myndighedernes og bataljonens "manglende opmærksomhed på risikoen" skyldes formentlig en bestemt juridisk opfattelse hos Forsvarskommandoen.

Ifølge et direktiv var tilbageholdte personer hos irakiske myndigheder uden for dansk ansvar og tilsyn, mente man - det var et rent irakisk anliggende.

Men det er en fejl.

I 2013 fastslog Højesteret nemlig i en sag om den afghanske mand Tarin, der havde stævnet Forsvarsministeriet, dette princip: Hvis man "vidste eller burde vide", at der er en reel risiko for inhuman behandling, kan der være grundlag for erstatningsansvar.

I landsretten har Forsvarsministeriet hævdet, at Tarin-dommen ikke skulle gælde som fuldgyldig rettesnor. Der må gælde en "lempeligere ansvarsnorm", har ministeriet ment, men det er dommerne uenige i.

Retssagen var stået på i flere år. Over 40 retsmøder har landsretten brugt. Men en stor del af bevisførelsen skyldes "ukorrekte oplysninger fra sagsøgernes side om de danske soldaters handlinger under operation Green Desert", skriver dommerne.

For eksempel er der ikke bevis for påstande om, at danske soldater selv optrådte voldeligt eller krænkende.

  • Tidligere forsvarschef blev udspurgt i landsret
    Jesper Helsø var øverste chef for Forsvaret, da den danske bataljon i det sydlige Irak besluttede at gå med i operation Green Desert. Han har været blandt de mange afhørte i Østre Landsret. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Ritzau Scanpix
Annonce
112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem