Annonce
112

Ung mand gemte flygtet fange bag i sin mors bil

Politiet tog ingen chancer, da de seks tiltalte i retssagen om fangeflugten skulle møde i retten i går. Både ude og inde myldrede det med betjente med pistoler, geværer, veste og høresnegle, og alle, der skulle overvære retssagen, skulle gennem en metaldetektor og oplyse deres navn. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

En lokal mand spillede en nøglerolle, da fange fra Storstrøm Fængsel i september flygtede i forbindelse med et besøg på sygehuset

Flugtaktionen begyndte som planlagt den dag i september, da en fange fra Storstrøm Fængsel blev befriet. Fængselsbetjentene dukkede op ved sygehuset med fangen og blev mødt af befrierne, der truede fængselsfunktionærerne til at lade fangen slippe væk i en grå Mercedes. Med en medbragt kniv og et skærebræt lykkedes det også i bilen at få fikseringsbæltet af fangen, ligesom det lykkedes at skifte til en hvid Mercedes.

Men panikken meldte sig hurtigt, da Mercedesen med en chauffør, en passager og fangen på bagsædet drønede nordpå af Sydmotorvejen. Pludselig var der nemlig kø forude.

- Det var meningen, vi skulle til København. Men vi tror, det er en afspærring, så ham den anden i bilen tilbød, vi kørte hjem til ham, fortalte den 23-årige chauffør, da han torsdag blev afhørt i retten, hvor sagen mod i alt seks tiltalte blev indledt.

Her blev det klart, at en af dem er lokal. "Ham den anden" er nemlig en anden 23-årig, som har forældre i Ravnse ved Nørre Alslev, og det var her, de kørte hen. Her hoppede fangen og den lokale mand af, inden chaufføren kørte fra stedet.

Men politiet fik hurtigt færten af, at gården i Ravnse kunne være interessant, så allerede samme dag blev den sat under overvågning. Og klokken 20.43 rullede en Kia Rio af sted derfra med den lokale 23-årige bag rattet - bilen tilhørte hans mor.

Politiet fulgte efter helt til Amager, hvor bilen blev standset og føreren anholdt. Og i bagagerummet fandt man den flygtede fange.

Centrale spørgsmål

Et gennemgående træk i retssagen var, at de tiltalte ikke tidligere har givet forklaring. Det skyldtes, forklarede de på stribe, at politiet ikke har spurgt dem. En påstand, som anklageren afviste, og som han bebudede, at han senere vil dokumentere på grundig vis.

Og så er de centrale spørgsmål i retssagen ellers, om det var fangen selv, der foranledigede flugten? Det nægter han. Om den blev udført af de øvrige tiltalt i forening? Om der blev brugt peberspray - det afviser de tiltalte - og om det i så fald kan karakteriseres som grov vold, når fængselsfunktionærerne ikke blev ramt af sprayen? Og om pistolen - som hævdet af anklagemyndigheden - var ægte, eller om de tiltalte har ret, når de siger, det var en attrap.

Udfordringen er, at pistolen - eller attrappen - ikke er blevet fundet. Dermed er det foreløbig påstand mod påstand, men spørgsmålet om ægtheden kan spille en stor rolle for strafudmålingen, hvis de tiltalte findes skyldige.

I marts og igen så sent som for et par uger siden gennemførte politiet en køretur i området ved sygehuset med en af de tiltalte, som udpegede, hvor pistolen skulle være blevet smidt. Men selv om betjente søgte med hunde, fandt de ikke pistolen.

Til gengæld er der flere andre beviser i form af videovervågning, teleoplysninger, automatiske nummerplade-genkendelser og dna. Det hjælper alt sammen til at stykke sammen, hvor og hvornår de tiltalte og/eller de involverede biler befandt sig på centrale steder som sygehuset, Engboulevarden, Gaabensevej og Sydmotorvejen.

Retssagen fortsætter 28. august, hvor en lang række vidner skal afhøres. Deriblandt er syv almindelige borgere, som skal fortælle om deres observationer på flugtdagen.

To af vidnerne skal således fortælle om, at de så den hvide Mercedes, som fangen flygtede i, mens et tredje vidne så det fikseringsbælte, fangen havde været iført, blive smidt ud af vinduet på den hvide Mercedes på Pandebjergvej. Dommen ventes afsagt i slutningen af oktober.

  • Politiet tog ingen chancer, da de seks tiltalte i retssagen om fangeflugten skulle møde i retten i går. Både ude og inde myldrede det med betjente med pistoler, geværer, veste og høresnegle, og alle, der skulle overvære retssagen, skulle gennem en metaldetektor og oplyse deres navn. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet