Annonce
Ugeavisen Lolland

27 år som fredet kulturhus

Niels A. Hovmand har været formand for Hvedemagasinet i alle de 27 år, det fredede hus har fungeret som kulturhus. Foto: Lisbet Rasmussen 
Hvedemagasinet i Bandholm fungerer på 27. år som byens kulturhus og modtager i sommerens åbningssæson på 10 uger mellem 4.500 og 5.000 besøgende.

BANDHOLM: Egentlig skulle 25-års jubilæet have været fejret med fest og skåltaler 26. august 2020, hvor det på dato var nøjagtigt 25 år siden, at Den Selvejende Institution Hvedemagasinet overtog den fredede og restaurerede bygning, Hvedemagasinet, som ligger så flot på hovedgaden i Bandholm.

Men som i så mange andre sammenhænge satte corona-pandemien en stopper for de planer, og i stedet blev 25-års dagen markeret med knap to års forsinkelse i juni i år. I den anledning (med knap to måneders forsinkelse) er Ugeavisen på rundvisning i den smukke, gulkalkede bygning med de karakteristiske rødmalede vinduesskodder i fem etager.

Fortiden som kornmagasin fornemmes stadig, for restaureringen er foretaget under hensyntagen til bygningens fredede status. Alle bjælker er blotlagte, og de stigeagtige, temmelig stejle trapper mellem etagerne sender angstfremkaldende tanker tilbage til dengang, de blev forceret af stærke folk i træsko og med tunge kornsække på ryggen. Gad vide, hvor mange der gennem tiderne er kommet til skade under de transporter!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udskænkning og udstillinger

Formand for Hvedemagasinet, Niels A. Hovmand, byder på kaffe i Café HVEDEN, som på skift passes af 22 frivillige.

Den lille café ligger i gadeplan i et lokale, som i sæsonen bruges til diverse kulturelle arrangementer, eksempelvis foredrag og musikarrangementer, ligesom den traditionelle sildefest, der afslutter sæsonen sidst i august, foregår i lokalet, hvor der er plads til 150 personer.

På første sal har 10-12 kunsthåndværkere indrettet deres små boder, hvor de sælger deres varer til turister og besøgende. Anden sal er domineret af smukke quiltede tæpper - i år udført af quilteren Anette Askhom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortidens Ukraine

Om Hvedemagasinet fortæller Niels A. Hovmand, som i øvrigt er fjerde generation af skibsmæglere i Bandholm.

Det er en storslået fortælling om Bandholms enorme betydning som kornudskibningshavn i begyndelsen og midten af 1800-tallet. Dengang den tredje største i Danmark, kun overgået af København og Aalborg.

I den periode var Danmark nærmest datidens svar på Ukraine som førende korneksportør. Ikke mindst på Lolland var der masser af kornmarker, så de store kornhandlere opførte ikke mindre end otte store, markante bygninger i Bandholm til at opbevare kornet i. Blandt andet det nuværende Hvedemagasinet, som er det eneste, der er tilbage.

Moderne tider gjorde de gamle kornmagasiner overflødige. Nogle brændte, andre blev revet ned og et enkelt omdannet til lejligheder.

Hvedemagasinet blev opkøbt af en privat investor, der havde planer om at indrette et lejlighedskompleks. Det skete imidlertid ikke, og omkring 1990 var bygningen i så dårlig stand, at nedstyrtning var en reel fare.

Hvedemagasinet blev opkøbt af en privat investor, der havde planer om at indrette et lejlighedskompleks. Det skete imidlertid ikke, og omkring 1990 var bygningen i så dårlig stand, at nedstyrtning var en reel fare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fredning gennemføres

For at redde bygningen henvendte Bandholm-Reersnæs og Blans Beboerforening sig til Skov- og Naturstyrelsen med henblik på en fredning. Det var i 1993, og året efter blev Hvedemagasinet fredet. Statens Bygningsfredningsfond opkøbte bygningen og påbegyndte i juni 1994 en restaurering, der blandt andet indebar en udskiftning af tegltaget og den bærende konstruktion.

Året efter, 26. august 1995, blev bygningen overdraget til den nyligt stiftede forening "Den Selvejende Institution Hvedemagasinet", som fremover har passet på bygningen og arrangeret aktiviteter, der har skaffet midler til at vedligeholdelse og drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alderen tynger

For nylig er Hvedemagasinet blevet kalket, skodderne er blevet malet, og taget har fået en understrygning.

- Vi har søgt fonde om penge til de store arbejder, som alle er blevet udført af professionelle. Tidligere havde vi kunnet mønstre en flok frivillige - i hvert fald til kalkning og maling. Det kan vi ikke længere, slår Niels A. Hovmand fast.

For det er ikke kun i Hvedemagasinets mure, at alderdommen sætter sit præg. Også blandt de frivillige, uden hvilke Hvedemagasinet ikke kunne holde åbent gennem de 10 sommeruger, sæsonen strækker sig over, tynger alderen også.

Som i mange andre foreninger bliver skaren af frivillige stadig ældre; men der kommer ikke tilstrækkeligt med yngre kræfter til, så alle opgaver kan løftes som førhen.

Skulle du have lyst til at blive frivillig i Hvedemagasinet, kan du hente flere oplysninger på foreningens hjemmeside hvedemagasinet.org

  • Niels A. Hovmand har været formand for Hvedemagasinet i alle de 27 år, det fredede hus har fungeret som kulturhus. Foto: Lisbet Rasmussen 
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier