Annonce
Ugeavisen Lolland

Borgere fra middelalderen flytter til Maribo

Normalt bebor de frivillige husene her i Middelaldercentret, men nu kommer 20 af dem til Maribo i et par dage, fortller Thit Birk Pedersen: Foto: Daniel Brøns
Middelaldercentrets frivillige bor hele sommeren som en del af fortiden i en skov ved Nykøbing for at leve præcis som dengang. Nu har de meldt sin ankomst til Maribo med sit koncept om at formidle dagligliv fra Middelalderen – midt i Østergade.

MARIBO: Hvert år ankommer et utal af frivillige til Middelaldercentret fra det meste af Verden – og fælles for de frivillige er, at de brænder for at ”lege” middelalder-borgere på en måde, som vækker de besøgendes ægte nysgerrighed. Og den 2. og 3. september får de nu en ny legeplads – lige midt i Østergade, hvor 20 frivillige fra især Danmark og Wales vil være til stede med deres professioner. Man kan blandt andet møde en smed, en møntmester, en nålemager, en lang række torvekoner, musikere – og meget andet. Og fælles for dem bliver, at det hele er ganske uformelt, så det er helt op til festivalens gæster at henvende sig og få viden, fortæller Thit Birk Petersen, der er museumsinspektør i centret:

- Vores koncept er at drive formidling gennem mennesker, så man skal selv henvende sig for at få en snak om, hvordan det er at leve i Middelalderen med de frivillige, der lever sig ind i rollen, forklarer museumsinspektøren, der kender de frivillige ret godt, idet mange af dem bor i de gamle huse i Middelaldercentret hele sommeren, hvor de lever sig fuldstændig ind i deres roller.

I år er der især mange frivillige fra Wales, som vil være med i Maribo, hvor de i samarbejde med især danske frivillige vil skabe et autentisk miljø i det opsatte telte på ”brantomten” i Østergade nær torvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her vil der være aktivitet i værkstederne, ligesom der vil være gang i bålpladsen. Desuden vil der dagen igennem være musik med Virilai og Musiker Mats, som både vil spille i Østergade, på torvet og andre steder i byen. Bandet vil i øvrigt også være med til en stor skolekoncert sammen med byens skoler fra klokken 9 til 11 og 12 til 14 om fredagen.

Fællesspisning og ildshow

Programmet for festivalen er i år relativt omfattende med mange andre aktiviteter såsom byvandringer, foredrag og lignende. Ud over det nævnte bliver det mest folkelige initiativ dog nok fællesspisningen på torvet om lørdagen, når man fra 11-14 kan købe gnaveben for 60 kroner og nyde det til toner fra Virilai og Musiker Mats, der byder op til dans en dag, hvor sommervarmen måske stadig har sit tag i Danmark.

Et stort trækpladset bliver nok også et ildshow fredag klokken 14 med ”Ildus Gøglicus”, som plejer at tiltrække mange med sin fascinerende forestilling, der omfatter jungleren med ild, der næppe er set bedre siden Middelalderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordybelse med Birgitta

Også i år vil der være en lang række foredrag, vandringer og koncerter på Birgitta Festivalen, der sætter fokus på Den hellige Birgitta af Vadstena, tro og spiritualitet samt om livet i Middelalderen generelt. Et enkelt Birgitta-arrangement for børn er det også blevet til i domkirken.

Det hele slutter med en smuk koncert i domkirken lørdag den 3. med en koncert med ”Det Danske Hildegard ensamble”, der synger aftensang fra Vadstena i 1300-tallet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer tilbage

På mange måder er der derfor lagt op til en Birgitta Festival, som takket være Middealdercenteret er vokset sig godt ind i bymidten i festivaldagene. Og det bliver festivalen formentlig ved med, fortæller Thit Birk Petersen.

- I Middelaldercentret vil vi gerne gøre mere ud af at komme ud med vores formidling, så Birgitta Festivalen passer på den måde perfekt ind i vores arbejde, så bliver det en succes, tænker jeg bestemt, at vi også kommer tilbage igen næste år.

Birgitta Festivalen finder sted i dagene 1.-3. august. Programmet er på vej ind på festivalens hjemmeside birgittafestival.dk. Kan du ikke finde det, ligger det foreløbige program her i en periode: www.kortlink.dk/2gfn8

  • Normalt bebor de frivillige husene her i Middelaldercentret, men nu kommer 20 af dem til Maribo i et par dage, fortller Thit Birk Pedersen: Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier