Annonce
Ugeavisen Lolland

Borgere fra middelalderen flytter til Maribo

Normalt bebor de frivillige husene her i Middelaldercentret, men nu kommer 20 af dem til Maribo i et par dage, fortller Thit Birk Pedersen: Foto: Daniel Brøns
Middelaldercentrets frivillige bor hele sommeren som en del af fortiden i en skov ved Nykøbing for at leve præcis som dengang. Nu har de meldt sin ankomst til Maribo med sit koncept om at formidle dagligliv fra Middelalderen – midt i Østergade.

MARIBO: Hvert år ankommer et utal af frivillige til Middelaldercentret fra det meste af Verden – og fælles for de frivillige er, at de brænder for at ”lege” middelalder-borgere på en måde, som vækker de besøgendes ægte nysgerrighed. Og den 2. og 3. september får de nu en ny legeplads – lige midt i Østergade, hvor 20 frivillige fra især Danmark og Wales vil være til stede med deres professioner. Man kan blandt andet møde en smed, en møntmester, en nålemager, en lang række torvekoner, musikere – og meget andet. Og fælles for dem bliver, at det hele er ganske uformelt, så det er helt op til festivalens gæster at henvende sig og få viden, fortæller Thit Birk Petersen, der er museumsinspektør i centret:

- Vores koncept er at drive formidling gennem mennesker, så man skal selv henvende sig for at få en snak om, hvordan det er at leve i Middelalderen med de frivillige, der lever sig ind i rollen, forklarer museumsinspektøren, der kender de frivillige ret godt, idet mange af dem bor i de gamle huse i Middelaldercentret hele sommeren, hvor de lever sig fuldstændig ind i deres roller.

I år er der især mange frivillige fra Wales, som vil være med i Maribo, hvor de i samarbejde med især danske frivillige vil skabe et autentisk miljø i det opsatte telte på ”brantomten” i Østergade nær torvet.

Annonce

Her vil der være aktivitet i værkstederne, ligesom der vil være gang i bålpladsen. Desuden vil der dagen igennem være musik med Virilai og Musiker Mats, som både vil spille i Østergade, på torvet og andre steder i byen. Bandet vil i øvrigt også være med til en stor skolekoncert sammen med byens skoler fra klokken 9 til 11 og 12 til 14 om fredagen.

Fællesspisning og ildshow

Programmet for festivalen er i år relativt omfattende med mange andre aktiviteter såsom byvandringer, foredrag og lignende. Ud over det nævnte bliver det mest folkelige initiativ dog nok fællesspisningen på torvet om lørdagen, når man fra 11-14 kan købe gnaveben for 60 kroner og nyde det til toner fra Virilai og Musiker Mats, der byder op til dans en dag, hvor sommervarmen måske stadig har sit tag i Danmark.

Et stort trækpladset bliver nok også et ildshow fredag klokken 14 med ”Ildus Gøglicus”, som plejer at tiltrække mange med sin fascinerende forestilling, der omfatter jungleren med ild, der næppe er set bedre siden Middelalderen.

Annonce

Fordybelse med Birgitta

Også i år vil der være en lang række foredrag, vandringer og koncerter på Birgitta Festivalen, der sætter fokus på Den hellige Birgitta af Vadstena, tro og spiritualitet samt om livet i Middelalderen generelt. Et enkelt Birgitta-arrangement for børn er det også blevet til i domkirken.

Det hele slutter med en smuk koncert i domkirken lørdag den 3. med en koncert med ”Det Danske Hildegard ensamble”, der synger aftensang fra Vadstena i 1300-tallet.

Annonce

Kommer tilbage

På mange måder er der derfor lagt op til en Birgitta Festival, som takket være Middealdercenteret er vokset sig godt ind i bymidten i festivaldagene. Og det bliver festivalen formentlig ved med, fortæller Thit Birk Petersen.

- I Middelaldercentret vil vi gerne gøre mere ud af at komme ud med vores formidling, så Birgitta Festivalen passer på den måde perfekt ind i vores arbejde, så bliver det en succes, tænker jeg bestemt, at vi også kommer tilbage igen næste år.

Birgitta Festivalen finder sted i dagene 1.-3. august. Programmet er på vej ind på festivalens hjemmeside birgittafestival.dk. Kan du ikke finde det, ligger det foreløbige program her i en periode: www.kortlink.dk/2gfn8

Annonce
Annonce
Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Annonce
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

Annonce
Forsiden netop nu
112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Annonce
Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Guldborgsund

BRYDNING I VERDENSKLASSE

Annonce
Annonce