Annonce
Lolland

Debatterede forsvarsforbehold til kommende folkeafstemning

I Holeby Medborgerhus havde man håbet på flere deltagere ved aftenens debatmøde. Det lagde dog ikke en dæmper på spørgelysten fra nogle af deltagerne. Foto: Jan Knudsen
Kasper Roug og René Christensen debatterede i Holeby Medborgerhus for og imod afskaffelsen af forsvarsforbeholdet ved den kommende folkeafstemning 1. juni.

HOLEBY: Den 1. juni skal danskerne til stemmeurnerne for at afklare om Danmark skal afskaffe forsvarsforbeholdet til EU. Derfor havde Holeby Medborgerhus tirsdag aften inviteret til debatmøde med de lokale folketingspolitikere Kasper Roug fra Socialdemokratiet og René Christensen fra Dansk Folkeparti, der repræsenterede henholdsvis et ja og et nej til den kommende folkeafstemning.

Ifølge René Christensen(DF) bør man holde fast i forsvarsforbeholdet, da det giver muligheden for, at Danmark lovligt kan sige nej til aftaler indgået i EU, man ikke ønsker at være en del af. Foto: Jan Knudsen

Mens man i medborgerhuset ønskede sig flere deltagere, kunne Vivi Henningsen styre slagets gang som ordstyrer for debatten mellem de to folketingsmedlemmer.

- Når man skal ned og stemme, er det for det første vigtigt, at man går ned og gør det - uanset om man stemmer ja eller nej. Det er den demokratiske proces at gå ned og stemme, så det er utroligt vigtigt. Det man skal gøre sig en refleksion over er jo, hvad tænkte man dengang i 1993, hvor vi tog forbeholdet, og hvad er der sket siden. Er det egentlig ikke meget rart at have muligheden for at sige, at det ønsker jeg ikke at være en del af? At trække sig tilbage fra noget, som man kunne synes er grænseoverskridende. Den mulighed har vi i dag, og vi gør det fuldt lovligt. Vi gør det som fuldbyrdet medlem af EU. Og som statsministeren og daværende forsvarsminister Trine Bramsen sagde 28. januar, så betyder det ingenting, at vi har det forbehold i forhold til EU-systemet, fortæller René Christensen.

Annonce

Nye tider

Men tiderne er skiftet siden januar måned, mener Kasper Roug.

- René bliver ved med at sige, hvad er det, der har ændret sig siden Trine Bramsen sagde, at hun ikke har noget problem med forsvarsforbeholdet. Det, der har ændret sig, er 24. februar, hvor Putin invaderer Ukraine. Det er vi helt åbne omkring. Hvad betyder det, når vi har haft en 24. februar? Det betyder i Danmark, at når man har fået det chok, som vi har fået der, så skal vi være med til at tage et ansvar. Og det gør vi ved at rykke sammen i Europa. Det gør vi ved at sige ja 1. juni for, at vi selvfølgelig skal være med til at udvikle en fælles sikkerhedspolitik. Så er vi med til at tage ansvar. Vi kan godt vælge at læne os tilbage i sofaen og sige, at det har ikke noget med os at gøre, men det mener jeg bare ikke er den rigtige vej som en demokratisk stat, når vi kan se 400 kilometer herfra en demokratisk stat, der er blevet angrebet af en ikke-demokratisk stat, fortæller Kasper Roug.

Man kan ikke lave en ny afstemning, hvor man får forbeholdet tilbage.

René Christensen(DF)

Ifølge René Christensen er det vigtigt at holde fast i de fire forbehold, som Danmark fik indført, da man gik med i Maastricht-traktaten i 1992. De fire forbehold er, at unionsborgerskabet ikke skulle erstatte det nationale statsborgerskab, forbehold for euroen, forbehold på den overstatslige retspolitik og på forsvarsområdet, der skal stemmes om 1. juni.

- Skal vi ikke have den garanti, at hvis EU kommer med en mission til et eller andet sted, vi ikke kan se os selv i, og hvor vi ikke ønsker at sende danske soldater af sted, fredsbevarende, angreb eller hvad pokker det kan være, så har vi den mulighed for at sige, at det ønsker vi ikke at være en del af. Det synes jeg, man skal reflektere over. Hvis man stemmer ja, skal man ikke komme om tre, fire, fem, 10 år og sige, at det var ærgerligt, vi stemte ja, for så er forbeholdet væk, og det kommer aldrig tilbage. Man kan ikke lave en ny afstemning, hvor man får forbeholdet tilbage. Men jeg håber da aldrig, at man skal bruge det. Jeg håber, at man af parlamentariske veje kan blive enige om at lave nogle fornuftige ting også i forhold til andre EU-lande. Men vi skal holde fast i det, fordi vi har set, at EU kan flytte sig i en negativ retning på rigtigt mange områder, fortæller René Christensen.

Ifølge Kasper Roug (S) betyder angrebet på Ukraine i slutningen af februar, at man i EU bliver nødt til at rykke tættere sammen på det sikkerpolitiske område, og at et ja til afskaffelsen af forbeholdet vil give Danmark en plads med ved forhandlingsbordet. Foto: Jan Knudsen

Vi har ikke brug for mindre internationalt samarbejde. Vi har brug for mere.

Kasper Roug
Annonce

Større internationalt samarbejde

Krigen i Ukraine betyder dog, at man skal se på at udvide det internationale samarbejde, mener Kasper Roug.

- Det betyder noget, hvad der skete den 24. februar. Sikkerhedspolitik i Europa betyder også noget for vores dagligdag. På cybersikkerhedsområdet angriber man vores hospitaler og virksomheder hver eneste dag. Desværre sådan er det bare. Det er den nye virkelighed. Det var ikke så voldsomt for 10 år siden, men det er det i dag. Derfor bliver vi nødt til at rykke sammen. Vi bestemmer selv, hvad det er, vi vil bidrage med. Jeg anbefaler, at vi stemmer ja, for at vi også kan sidde med ved bordet. Der er ingen tvivl om, at for at vi kan få fred, skal vi skabe sikkerhed. Når vi først får sikkerhed, får vi også demokrati og udvikling. Det mener jeg er vejen frem. Når vi står i en situation, som vi gør nu, kan vi ikke stå alene. Vi har ikke brug for mindre internationalt samarbejde. Vi har brug for mere, fortæller han.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

Annonce
Forsiden netop nu
112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Hylddalen

ROSA FORSØDEDE LØRDAGEN

Annonce
Annonce