Annonce
Havhave

GRØNSUND HAVHAVE FÅR AFSLAG PÅ MUSLINGEANLÆG

Mads Hansen, formand for Grønsund Havhave, hiver linerne ind for at se, hvor mange muslinger der er i strømperne. Foto: Hanne Gaard Guldager 
Fiskeristyrelsen har vendt tommelfingeren nedad med begrundelsen, at anlægget er til kommercielt brug. Men det er det ikke, lyder det fra foreningen.

STUBBEKØBING: - Du må godt skrive, at vi er lidt gnavne.

Sådan siger Mads Hansen, formand for foreningen Grønsund Havhave, der vil dyrke blåmuslinger og tang i Stubbekøbing Havn. Foreningen troede ellers, at den var tæt på at kunne komme i gang med at etablere muslingeanlægget, da Kystdirektoratet i foråret sagde god for projektet.

Men sådan skulle det ikke være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået afslag fra Fiskeristyrelsen på at lave vores muslingeanlæg til hobbybrug. Det bliver set som et kommercielt anlæg, men det har vi aldrig haft ambition om, siger Mads Hansen.

Derfor undrer afslaget formanden temmelig meget.

- Jeg kan slet ikke se, at det kan være noget kommercielt.

Kun til hobby og hygge

Det har hele tiden været meningen, at det lille anlæg, der skal ligge på ydersiden af østmolen ved Stubbekøbing Lystbådehavn, alene skulle være noget, som foreningens medlemmer skulle gå at hygge sig med.

- Vi startede, fordi vi syntes, at det var spændende - tænk, hvis vi kunne dyrke dem. Det er et godt projekt, og der er mange mennesker involveret.

Og så er tanken ikke mindst at spise de lækre blåmuslinger, der gerne skulle komme ud af det. Lige nu er der på forsøgsbasis sat liner ud med "strømper", som muslingerne vokser på.

- De starter som larver, og så begynder de at vokse. De finder selv herhen. Vandet her i Grønsund er meget velegnet til muslingedyrkning. Og så kan en musling filtrere og rense over 200 liter havvand i døgnet, fortæller Mads Hansen.

Saltindholdet i Grønsund gør, at de skal have lidt længere tid til at vokse end i andre danske farvande. Til gengæld er smagen virkelig god, fastslår Mads Hansen, der har en fortid som kok og derfor ved, hvordan den slags skal smage.

Idéen er også, at det 60 kvadratmeter store anlæg skal bruges til undervisning. Grønsund Havhave har fokus på at formidle viden om dyrkning af tang og muslinger, og der har allerede været skoleklasser på besøg for at høre om muslingedyrkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejlagtig begrundelse

Efter afslaget har foreningen taget fat i René Christensen (DF), der er byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune og formand for Miljø- og Fødevareudvalget på Christiansborg. Han har stillet miljøminister Lea Wermelin (S) to spørgsmål i sagen.

Vil ministeren spørge styrelsen om, hvorfor der er givet afslag med en begrundelse om, at der er tale om et kommercielt anlæg, når dette ikke er tilfældet? Vil ministeren spørge styrelsen, om de vil se på ansøgningen igen?

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Begrundelsen er fejlagtig. Det er jo lige nøjagtig ikke kommercielt, siger René Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi giver ikke op

Han mener, at sagen er principiel, for den kan få betydning for mange af de små hobbybrug rundt om i Danmark, hvis det ender med, at anlægget ikke må etableres.

- Det her handler om så meget mere end Stubbekøbing. De er pionerer. De skaber et fantastisk produkt, og så renser muslingerne samtidig vandet. Det er en win-win, at der bliver dyrket muslinger.

I Grønsund Havhave håber man, at sagen bliver taget op igen, så foreningen kan sætte gang i etableringen af anlægget. Foreløbig afventer man ministeren.

- Vi giver absolut ikke op, og vi masser af støtte både fra Stubbekøbing og politisk fra Guldborgsund Kommune, siger Mads Hansen.

  • Havhave 1
    Mads Hansen, formand for Grønsund Havhave, hiver linerne ind for at se, hvor mange muslinger der er i strømperne. Foto: Hanne Gaard Guldager 
Annonce
Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Annonce
Annonce
112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Annonce
Annonce
Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen