Højsæsonen er ovre, og manglen på personale mange steder i hotel- restaurations- og turisterhvervet er derfor måske ikke lige så stort her og nu som for bare et par måneder siden.
Men ikke desto mindre er det stadig en udfordring mange steder at skaffe hænder nok som for eksempel på Bandholm Badehotel, hvor de lige nu mangler 6-9 medarbejdere, og derfor må have lukkedage og lukket til frokost hver dag.
Og netop lukkedage har denne sommer grebet om sig ifølge Allan Hansen, regionsformand for Horesta, brancheorganisationen for hotel- restaurant- og turisterhvervet.
- Jeg har set masser af eksempler på kollegaer, der har valgt at holde lukket til frokost, have to hele lukkedage, været nødt til at reducere antallet af borde eller lade være med at tage selskaber ind simpelthen for at beskytte det personale, der er tilbage, siger Allan Hansen.
Det betyder, at branchen mister omsætning i højsæsonen.
- Det er noget ekstra øv, at vi i den periode, hvor vi troede, at vi skulle tjene ekstra penge, må konstatere, at det kan vi ikke, fordi der mangler hænder, siger Allan Hansen.
Klogt træk
Han kalder det en klog beslutning, når hoteller og restauranter begrænser åbningstiden.
- Den personalegruppe, du har tilbage, slider du jo ned før tid, hvis du ikke passer på dem. Derfor er du nødt til at prioritere, at der enten skal være mindre at lave på de enkelte dage, eller du har flere dage, hvor de kan få fri, fortæller Allan Hansen.
Allan Hansen, regionsformand for HorestaDen personalegruppe, du har tilbage, slider du jo ned før tid, hvis du ikke passer på dem.
Horesta har i samarbejde med 3F og Star - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering forsøgt at opkvalificere borgere på overførselsindkomst, ligesom man også har arbejdet på at få blandt andet ukrainere til at tage et job i branchen.
- Vi har ikke siddet på den lade side. Der er virkelig vendt og drejet hver eneste sten for at finde ud af, hvad vi kan gøre, siger Allan Hansen.
Mangler faglærte
En udfordring er ifølge Allan Hansen, at mange faglærte kokke er søgt over i andre brancher eller i kantineverdenen, hvor der er bedre arbejdstider.
Det kan derfor have lange udsigter at komme personaleudfordringerne med særligt faglærte kokke og tjenere til livs.
- Hel fødekæden med at få uddannet nye faglærte er sat bagud som følge af corona. På de seneste tal kan jeg se, at antallet af indgåede uddannelsesaftaler, specielt på gastronomerne, er støt stigende. Men der går jo 3,5-4 år, før de er færdiguddannede, siger Allan Hansen.