Annonce
Guldborgsund

JUL MED KRYDSEDE FINGRE

Ulla Holm, butikschef i Catwalk på Torvet, oplever, at folk gerne vil støtte den lokale handel. Foto: Hanne Gaard Guldager
Det helt store juleønske i Nykøbings detailhandel er, at julegaverne bliver købt lokalt i år. Forventningen er en okay julehandel, måske med lidt mindre gaver end tidligere år.

NYKØBING: - Vi er mere spændte på julen end nogensinde før. Og det er også mere vigtigt end nogensinde før, at de lokale handler lokalt, siger Martin Koch Jørgensen fra Sport 24.

I sportsbutikken, der ligger lige midt i Nykøbings gågade, er dette års julehandel forbundet med ret meget spænding, for hvad venter der Sport 24 - og resten af detailhandlen - dette år. Et år, hvor priserne på dagligvarer, brændstof, varme, el og alt, hvad man ellers nærmest kan komme i tanker om, er taget på himmelflugt.

Kan de butiksdrivende mærke, at kunderne holder mere på pengene i år?

Annonce

Vi tog en lille tur rundt til en håndfuld af byens butikker for at vejre julestemningen i ugen, hvor der er Black Friday - og mange steder Black Week.

Glad december

Hos Martin Koch Jørgensen i Sport24 ser salget i november foreløbig fornuftigt ud.

- Jeg er ret optimistisk. Lige nu ser det positivt ud på omsætningen i november, men vi kan jo først for alvor sige, hvordan det ser ud efter Black Friday, som er den helt store dag. Og hvordan det så bliver i december, er det svært at svare på nu.

Martin Koch Jørgensen, Sport24, er spændt på årets julehandel. Foreløbig ser det positivt ud i sportsbutikken. Foto: Hanne Gaard Guldager

Skråt overfor i Parfumeri Ham og Hende har man julet nærmest siden 1. november, for vi har brug for noget glæde i denne tid, konstaterer indehaver Alice Fjeldsøe Sørensen.

- Vi trænger til en glad december måned. Det skal være hyggeligt, og det er jo festens måned. Jeg forventer en god julehandel. Ikke så vi springer rammerne, men nogenlunde på samme niveau som de sidste par år.

Hun peger på, at det er vigtigt, at vi holder fast i det positive, for efter nu tre år med først corona og derefter krig i Ukraine, energikrise og inflation, må vi konkludere, at det ikke er til at forudse fremtiden.

- Vi ved ikke, hvad morgendagen bringer. Vi er nødt til at være positive og tro på, at det ender et godt sted.

Annonce

Lidt mindre gaver

Længere nede af gågaden i kælderen under Midtpunktet holder Kop & Kande til. Her kan Charlotte Knudsen, der er i spidsen for butikken, fortælle, at især julestel og træfigurer fra Spring Copenhagen er populære i år.

Hun beroliger dem, der eventuelt måtte være bekymrede for, om der ligger julegaver under træet i år.

- Jeg tænker ikke, at man dropper julegaverne, men måske bliver gaverne lidt mindre i år. Men jeg forventer, at vi får en god julehandel. Vi er optimistiske og løfter i flok, siger hun.

Annonce

Panik i oktober

Flere af de butiksdrivende fortæller, at de oplevede, at det i oktober stod skidt til med handlen i butikkerne, men at det har lettet lidt igen.

- Jeg tror, at folk er dødtrætte af alle alarmklokkerne i radio, tv og aviser hele tiden. At man kun hører om, at alting er sort i sort. Medierne har en stor kraft i den sammenhæng. Nu begynder folk at blomstre lidt op igen, efter det var slemt i oktober, siger Charlotte Knudsen.

Julestel er en populær vare i Kop & Kande, fortæller Charlotte Knudsen, der har lokket butikshunden med på billedet. Foto: Hanne Gaard Guldager

Samme oktober-oplevelse havde Katrine Koch fra Bog & Ide på Torvet.

- I oktober havde folk fået et chok, og medierne skruede på panikknappen. November er derimod startet rigtigt fint, men meget afhænger af, hvordan det går de næste fire dage. Vi har spredt tilbuddene ud, og vi har aldrig haft så gode tilbud som i år, fortæller hun.

- Som selvstændig - især som selvstændig boghandler - er man nødt til at tro på julen og på, at det nok skal gå, smiler hun og glæder sig over, at der er mange lokale bogudgivelser, som er populære.

- Lokalt stof er altid godt, og så ligger vores prispunkter også i et niveau, hvor de fleste kan være med.

Lokalt læsestof, som der er udgivet en del af på det seneste, blandt andet om Stormfloden og Vinterkrigen i '78-'79, ryger ofte i kurven i Bog & Ide i Nykøbing, fortæller Katrine Koch.
Annonce

Borgmester: Handl lokalt

På den anden side af gaden ligger Catwalk, hvor butikschef Ulla Holm er spændt afventende i forhold til julehandlen.

- Det er svært at spå om, hvad der sker i december. Vi ved ikke, om kunderne skruer ned for julegavebudgettet, men vi har haft en okay november, så vi er positive.

Hun oplever det, som mange af de butiksdrivende håber, vil ske i år - at kunderne lægger deres indkøb lokalt.

- Vi kan godt mærke, at folk gerne vil støtte lokalt, og det er vi virkelig taknemmelige for.

For det er mere afgørende end nogensinde før, at julegaverne bliver købt i de lokale butikker, lyder det samstemmende fra butikkerne, hvis udgifter også er steget, ligesom de er de private hjem.

Og også fra borgmesteren, som selv var taget på shoppetur Nykøbing.

- Jeg er da bekymret for hvordan de lokale forretninger kommer gennem denne tid. Det er der ingen tvivl om. Jeg håber, at folk husker, at de skal bruge pengene lokalt i vores butikker. Det er så vigtigt, siger Simon Hansen.

Annonce

Alt krydses

Flere butikker kører Black Week og har ekstra længe åbent på fredag, når det er Black Friday. De håber, at julegaverne - uanset om de er store eller små, mange eller få - bliver købt lokalt.

- Vi krydser alt, hvad vi krydse kan, og så håber vi, at kunderne også vil have, at vi er her fremover, så de handler lokalt, siger Katrine Koch.

Charlotte Fjeldsøe Sørensen, Parfumeri Ham og Hende, er i gang med at pakke ind og håber, at det skal ske mange gange frem mod jul. Foto: Hanne Gaard Guldager

Samme juleønske kommer fra Alice Fjeldsøe Sørensen fra Parfumeri Ham og Hende.

- Uanset hvad bliver det jul den 24. december, men det er vanvittigt vigtigt, at man støtter op lokalt i denne tid.

Skal man nå ud og handle i butikkerne, kan juleåbningstiderne findes på www.voresnykobing.dk

Annonce
Erhverv

SKOLE RAMT AF MILLION-UNDERSKUD: FARVEL TIL 14 MEDARBEJDERE

Annonce
Annonce
112

KNALLERTKØRER FORSVANDT EFTER SAMMENSTØD

Indland

MUSIKEREN HUGO HELMIG ER DØD, 24 ÅR

Lokal nyt

TURPAL HAR FÅET SVAR

Håndbold

NFH PÅ JAGT EFTER NY POLMAN

Lolland

STARTER VINDMØLLESAG OM IGEN

112

RØG FRA PILLEFYR SATTE BRANDFOLK I ARBEJDE

112

TO MÆND SIGTET FOR SERIE AF BUTIKSTYVERIER

Lolland

SPAREDE ALT FOR MANGE PENGE

Lokal nyt

SÅDAN TØRRER DU TØJ TIL VINTER

Lolland

HOLGER SCHOUS KRAV FÅR OPBAKNING FRA FREDERIKSBERG

Indland

CORONA HAR FÅET FLERE AF SAMFUNDETS SVAGESTE TIL AT MISTRIVES

Vejr

DMI VARSLER KEDELIG WEEKEND MED SKYDÆKKE OG GLATTE VEJE

Lokal nyt

STADIG ET UDSAT BOLIGOMRÅDE

Guldborgsund

MALERI PÅ VEJ UD AF LANDET - NU VIL FUGLSANG HAVE PUBLIKUMS HJÆLP TIL AT KØBE DET

Guldborgsund

VÆR PÅ VAGT: SPILMISBRUG KAN STARTE TIDLIGT

Lokal nyt

NYE PENSIONSREGLER FRA NÆSTE ÅR: DET BETYDER DET FOR DIG

Annonce
Lolland

MØD MANDEN DER SKABTE EN HELT NY VALUTA

Varmestrid

FRIFINDELSE AF MARIBO VARMEVÆRK ANKET

Lokal nyt

SKIFTER DE ANDEBY UD MED LOLLAND-FALSTER?

112

SIGTET FOR FIELD'S-SKYDERI BLIVER FRIVILLIGT BAG TREMMER

Musik

Julekoncert på Fuglsang

Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Annonce
Annonce